28 januari 2008

Får man måla "allt" vitt?

Bild från Vakre Hjem & Interiør, Nr 1 2008

Hustrun målar som bekant det mesta vitt här i huset. Möbler i mörka, fina träslag eller smyckade med intarsia blir plötsligt vita varvid jag och snickare/möbelsnickare jag känner fått kalla kårar längs ryggraden och tårar utmed kinden. I och för sig har penseln hittills bara "drabbat" möbler, som jag inte haft någon större relation till annat än att någon uppenbarligen lagt sin hantverksmässiga hand och själ vid dem.

Jag har vid något tillfälle skämtsamt sagt, att om hustrun börjar prata vitmålning av våra köksmöbler, då snackar vi skillsmässoskäl ;)

Nu har min kära hustru så smått börjat antyda att "det skulle väl vara fint om köksbordet var vitt?!". Igår besökte jag en blogg där innehavaren just gjort om sitt sovrum på ett alldeles utsökt sätt - allt går i vitt. Därför ställde jag blogginnehavaren bl.a. frågan - efter att ha beskrivit vårt köksbord - "Kan jag verkligen tillåta vitmålning då?". Jag söker nämligen stöd i min uppfattning att det nästan vore kriminellt att måla bordet vitt.

Som av en händelse fann jag dessutom vårt bord i senaste numret av Vakre Hjem & Interiør (Nr 1 2008, sid. 66), som låg uppslaget just på nämnda köksbord. Wow, vilket bord! Det är alltså detta bord hustrun avser att måla vitt! Får det gå till så här?! Jag vägrar . . .

Vad säger ni? Kan jag få någon form av support av er "vitmålare" där ute?

Peter
---------------
Tillägg dagen efter . . .

Jösses, såg precis att hustrun på sin blogg retirerar en aning. Vi kanske kan undvika ett vitt bord i köket - wow!

9 kommentarer:

Mitt Egnahem sa...

Är själv ibland lite kluven till allt det vita... Men en ljus bas ger lugn, sedan behövs väl ngt som "bryter av" (Köksbord eller inte). Såg att du också skrivit om lamphållare i poslin. De är favoriter hos mig! Lycka till med köksbordet, ska bli intressant att se vad det blir. MVH Mitt Egnahem

Granne med Selma sa...

Älskar vitt! Men i lagom dos. Jag skulle nog inte måla det vitt utan istället satsa på vit bas på väggar, paneler, luckor etc. Ibland kan det också vara snyggt (och praktiskt) att gå halva vägen var. Vårt köksbord har ljust underrede och träfärgad bordsskiva. Tycker det funkar riktigt bra :-)
ha det bäst!
/Sussie

Fru A sa...

Absolut inte! ;) vissa saker är helt enkelt vackrare när de inte målas vita. :)

Lisa(vitapelargonerochzink) sa...

Hi hi, vilken underbar blogg du har, måste kika in till din fru också. Jag håller med dig, allt kan inte vara vitt( även om det kliar i fingrarna ibland) Bordet är helt underbart....men det skulle säkert vara fint i vitt också...kluven! :)

Brunkullan med Mosipperötter sa...

Jag tar ingen hänsyn till vackra bord;-D Om jag vill måla så målar jag. Däremot inte sagt att det alltid är det bästa även om nästan allt gör sig bättre vitt!
Detta bord som du visar är i sin helhet snyggt. Om det mesta i övrigt är ljust och fint som på bilden.
Å andra sidan blir just detta bord väldigt snyggt i vitt!! Kommer inte ihåg nu var, men någon bloggare har detta och målat det "shabby" vitt!!

Kluven är jag, och du kanske inte så mycket klokare efter detta luddiga svar..haha!!

Susanne

Willewira sa...

Nej, man kan inte måla allting i vitt. Jag håller med dig fullständigt.
Vissa möbler är skadade och kanske spacklade etc och då tycker jag det finns en viss anledning till att måla dem, men när det inte är något fel på dem så är det nästan en synd.
Dessutom så tycker jag att det slitna träet ger liv till en möbel som inte det blir när den är målad. Även om det är slitet.
Jag kan till och med tycka att möbellack förstör en möbel, det blir för blankt.

Fast det där ju som baken, delad. Alla har vi olika smak och tycken och det finns en charm i det också.
Tänk om vi alla vore lika i allt - fy vad tråkigt. Och det gäller ju möbler också... :-)

Men era köksmöbler - måla dem inte.
Pryd dem hellre med vita dynor och lägg en vit duk på bordet. Det är väldigt snyggt det också.

Ha en bra dag!
/Willewira

KaosHouse sa...

Ibland är det inte bara kriminellt att måla vitt - det är en ren dödssynd! :) Vissa saker: ja, men andra ett rungande NEJ! Stå på dig! Bordet är ju hur superfint! Precis som det ska vara. :)

Trevlig sida du har!
Nu ska jag kolla din frugas.

Anonym sa...

Hej
Hittade just din desperata kommentar :) Och mitt svar är;NEEEEJ måla inte bord och stolar vita. De är underbart vackra som de är! jag tycker också om den vita stilen men att måla dessa vackra stolar och bord vitt är ett helgerån. Hoppas att frugan inte övertalat dig (vi kvinnor kan vara slipade då vi vill få det som vi vill) hehehee. Meddela gärna hur det gått.
Mvh
Kristina
hemlunda2000@yahoo.se

Anonym sa...

Ett senkommet svar, men herregud, kulturskymning - man kan inte måla så fina möbler vita. Jag tror behårt att om femton år kommer man förbanna alla dessa tjejer som målade "sönder" fina trämöbler - precis som man nu ondgör sig över alla som smackade upp gult tegel eller eternit på sekelskifteskåkar i trä. (I alla fall vanligt i min del av landet.) /Helena