08 januari 2008

Timmerstocken blev en lampa . . .

Apropå Peters projekt - kan ju inte blogga om projekt om jag inte har med några. Och dessutom måste man ju uppdatera frekvent, som svägerskan precis nämnde för hustrun ;)

Tänkte därför visa upp lampan, som sitter över vårt robusta köksbord. Lampan är gjord av en stock, som tagits bort från en av husets innerväggar. Huset byggdes ursprungligen 1863 och enligt uppgift är stocken från den tiden. Charmerande nog så sitter det på stocken en gammal tidningssida från 1902 (texten beskriver en lavakatastrof i Martinique - Saint-Pierre då över 25.000 människor blev offer i den heta katastrofen).

På stockens undersida har vi borrat och sänkt in 5 st downlights, 12 V. På ovansidan sitter en liten transformator insänkt i virket. Stocken, som är lackad en gång, har fästs i tre punkter i taket med svarta kedjor (bäst balans så). Lampan har anslutits till en elektronisk dimmer, vilket gör att man kan variera ljuset från "jättemysigt" till "fullt upplyst". Dessutom lät vi en dymling (rund stav för att fästa ihop de liggande stockarna) sitta kvar i stocken. Trevlig detalj tycker vi.

Fler bilder:

Måste naturligtvis kommentera hustruns vackra inredningsdetaljer. Med enkla medel skapar hon små, vackra underverk (tycker i alla fall jag). Julen har precis passerat revy och det fejas & fixas om. Av detta följde bl.a. en vacker detalj på matbordet.

Inredningsstilen, som går i det vita, lantliga, franska har som bekant tagit fram en hel del katolska symboler i vårt i övrigt protestantiska land. Madonnor, krucifix och helgonberlocker är bara några av alla små detaljer, som invaderat vårt hem.

När hustrun första gången kom dragandes med en dyrt inramad madonnabild, höll jag på att smälla av. Dels för att madonnabilden bara kostade ca. 100 kr medan inramningen med glas kostade en smärre förmögenhet, dels för att vi, så vitt jag vet, ju inte alls är katoliker. Idag är hon förlåten ;)

4 kommentarer:

Inredningsgalen sa...

Vad kul med en manlig besökare, det har jag nog inte många av - om man inte räknar pappa och sambon.
Jovisst är det en cocker, liver och tan, det är nästan ingen som vet det de har aldrig sätt en sådan färgad cocker här nere. Valde mellan denna och en tik som var black and tan. Hade den andra varit en hane så hade det blivit den, de är super fina!
Er lär väl har lugnat ner sig lite då den är 6 år. Vår är 1 1/2 år och en riktigt bestämd kille, men samtidigt är de bara för söta.
Håller med om layouten hade blogg.se se innan men jag bytte. Bilderna kommer mer till sin rätt här och man kan påverka lite mer.
Som sagt alltid kul med nya bloggar och bloggare!!

Under en vind sa...

Männen verkar lätträknade i inrednings bloggarna, men det dyker upp flera! Vackert hem och fina projekt! Ha det gott!

Madde sa...

grymt snygg lampa :D skulle garanterat vilja ha en sån... har du gjort den helt själv??

Madde sa...

vilken lycka att hitta något hemma som man kan göra något riktigt snyggt med :D

tycker iaf att det är riktigt synd om Heath familj.

ha de bra :D