03 januari 2008

Varför skall julen bort innan Tjugonde Knut?

Jag gillar verkligen det mysiga och varma med vackert julpynt och mycket ljus. Fast dé é ju klart - när jag kollar runt så börjar man på sina håll plocka fram hela julartilleriet redan i november. Inte konstigt då att man är ganska trött på julen redan dagen efter nyårsafton.

När jag var liten så plockade mamma fram en försmak av julen den 1:a advent och sedan upplevde vi ett julpyssel-crescendo som kulminerade den 23:e december. Därefter ett diminuendo som tonade ut i intet den 13:e januari. Tyckte att det funkade alldeles utmärkt.

Här hemma får jag fajtas för att få ha kvar granen ett par dagar till. Blir lite svårt för en stackars pappa att förmedla gamla jultraditioner till lillgrabben när allt det röda, vackra bara försvinner i skarven mellan gammalt och nytt år.

Men, men, vad vet jag? Det finns ju liksom inget rätt eller fel - bara olika vanor.

Jag gillar så´nt här - både att titta på och äta (hustruns hemgjorda brända mandlar samt knäck i vaxat papper med sigill på) - en bit in på det nya året ;)

2 kommentarer:

Granne med Selma sa...

Hej!
Konstigt - satt i bilen en halvtimme sedan och lät tankarna flyga iväg. Tänkte på exakt samma sak som du tog upp i ditt inlägg. Törs inte riktigt skriva om just mina tankar i ett eget inlägg för då kanske en del känner sig träffade... Men jag fattar inte riktigt grejen med att tjata sönder julen redan i början av september, oktober för att sedan kasta ut den redan på juldagen (har sett i en del bloggar att just så är fallet). Det kan man väl knappast kalla att ta vara på dagen och njuta av nuet. Just nu verkar det gå någon slags påsktråd genom bloggvärlden - man förbereder sig redan nu på allt pyssel och alla natursaker man vill ta in... Man kastar sig över tulpaner och kastar ut granen kvickt som attan. Nej, jag är nog mer en människa som njuter av vägen till målet mer än själva målet. Kanske har jag alltid haft den inställningen eller åxå har jag tvingats få den när vi köpte vårt hus ;-)

Ha en underbar dag och njut av julen så länge du vill. Hemma hos mig njuter vi ett tag till :-)
/Sussie

Målargården sa...

Hej Peter!
Tipset jag fick av dig gjorde susen, nu är jag inte utdragen i sidled längre...Skönt tycker jag som ändå brottas med några extra hg (läs kg!!!!) efter alla godsaker i jul. Håller helt och hållet med dig ang. jul-bort-tagning. Har samma uppfostran som dig med 1:a advent för att sen kulminera natten mot Julafton med att putsa all koppar som fanns i huset kl. 02.00. Var det konstigt att mor glömde någon att slå in någon klapp ibland?
Vår gran ramlade av blåsten i kväll och även om det smärtar så släcker vi den för i år med beslutet att nästa år skall vi göra ett permanent julgransrör i gräsmattan som håller för vinterstormar. Myser vidare med pyntet inne några dagar till. Tjingeling!/ Eva-Mari