14 februari 2008

Järnspis, plommonmarmelad & snödroppar

OBS - långt inlägg ;)

Oj, vilken härlig start på dagen vi hade idag! För det första så var det "lite-känsla-av-vinter-stämning" pga klar himmel, minusgrader och frost ute. Av denna anledning så frågade hustrun snällt om jag inte ville tända en brasa i järnspisen i köket. Jodå, när det gäller att tända brasa så är jag inte nödbedd. Efter en liten stund knastrade det mysigt från spisen.Därefter pluggade hustrun in sin mobiltelefon i min födelsedagspresent, dvs en Sony Ericsson MDS-70 - ett jättesmidigt högtalarset till mobilen med subwoofer och annat. Inte lantligt och vitt men det flyter in bra ändå. Ut strömmade Aymans musik - helt underbar med Arabiska influenser. Jag gillar speciellt "Moroccan Rain Dance". På den länkade sajten kan du faktiskt tanka ner hans låtar gratis - it´s on the house!

Till frukost blev det sedan bl.a. ljuvligt valnötsbröd med vår egen plommonmarmelad. Marmeladen har en historia för sig. För tre-fyra år sedan hade vi mycket plommon i trädgården så vi valde att göra plommonsylt av det mesta. Sylten hamnade i så´na där "bygelburkar" med gummipackning och spännlock. Därefter upp på vinden där sylten stått i sommarvärme och vinterkyla i ca. 3 år! Igår ville hustrun använda ett par av burkarna till annat pyssel och jag sa´lite styvmoderligt att då får du öppna burkarna i skogen och hälla ut innehållet, för jag vill inte ha pysande plommon-urk i huset. Ja, ja, burkarna plockades igår ner från vinden och blev stående på köksbordet tills svärfar/svärmor kom på besök.

Svärfar, som gärna pillar på saker av nyfikenhet, satte sig helt sonika och började öppna en burk! Det var nästan så att jag duckade borta vid spisen för att inte få slabbet på mig. Det var svårt att öppna burken så jag antog att sylten kladdat ihop packningen. Men nädå, det var ett högst påtagligt vakuum i burken som höll emot. När locket poppade upp så kunde svärfar konstatera, att sylten, som nu mer påminde om marmelad, smakade jättegott. Nu kan jag också konstatera, att vår egen "patinerade plommonmarmelad" smakar helt perfekt - wow!


En annan sak som gjorde frukosten behaglig var att lilleman, 4 år, förde en behaglig dialog med mamma & pappa istället för att prata på mest hela tiden. Ibland känns det extra skönt att vid frukosten i lugn och ro få vakna upp utan att det låter så där mycket (sorry grabben) i mitt vänsteröra ;) Tack min son! Parallellt med vår egen frukost intog Sessan, katt, så där katt-smaskande sin egen morgonmåltid ackompanjerad av det trevliga knaprandet från Melvins, hund, mathörna. Det var sååå idylliskt!

Dessutom är det ju så lyckligt att vi idag firar bröllopsdag! På Alla Hjärtans Dag för två år sedan gifte vi oss tillsammans med våra goda vänner. Så idag skall vi fyra småbarnsföräldrar göra något "storslaget festligt", dvs lämna barnen till våra föräldrar/svärföräldrar, åka till sta´n och fika (!) och kolla på bio (!). Det blir en riktigt romantisk film - Will Smith´s senaste rulle "I am legend" ;) Jag lovar, hustrun var med och valde - det är säkert . . .

Snödropparna då? Varför står det snödroppar i rubriken? Jo, snödropparna tittar precis fram, jämte det stora trädet vid smålandsgärdsgården. Visst är dom vackra?


Till er alla från oss alla, ha en härlig Alla Hjärtans Dag! Glöm inte att försöka göra minst en människa om dagen glad . . .

Peter :D

Fotnot: Ovannämnda film var mer scary än vi anade när vi internetköpte biljetterna. Är du lättskrämd? Se en annan film.
9 kommentarer:

Lilla Blanka sa...

Åh vad du skriver bra...jag blir sååå sugen på att ta en mumsig valnötsbrödsmacka med plommonmarmelad och höra knastret och känna värmen av den vackra gamla vedspisen..såå mysigt!
Ha en bra Alla hjärtans dag tillika bröllopsdag!
Spisen ser jättefin ut också!
Mia

Majas mammelucker sa...

Hej Peter!
Håller med Mia;snacka om att man lever sig in när du skriver..Jag kände valnöts smaken i gommen..mummmss..värmen från spisen jaa riktigt mysigt blev det eller vad tyckte ni ??
Jag önskar er en underbar
Alla Hjärtans-bröllopsdag!!
Hoppas ni tyckte om filmen!!
Hälsa lilla frun!! Kram Maria

Anonym sa...

Patinerade fynd gör mej glad -
så länge det är marmelad -
och inte kylskåpsmat på promenad...

I Am Legend på bröllopsdagen...
You'll NEVER hear the END of it...!

ingela ;)

Jes/Vita villa vila sa...

Hej Peter,
Hoppas du & kära hustrun fick många ♥ på alla hjärtans dag & att ni har haft en mysig kväll på självaste bröllopsdagen :)

Så härligt med plommonmarmelad - det är ju bara sååå gott!

Och du...järnspisen, oj vad jag är avundssjuk på den ;)

Ha det gott! Kram/Jes

Spets och snor sa...

När huset bygdes lade de lösa takstolsben ovanpå bjälkarna. Det är isolerat mellan dem. Förstår du?

Willewira sa...

Hej Peter!

Egentligen är jag ganska lättskrämd, men just "I'm a legend" skulle jag vilja se. Får dra med mig maken så jag har en hand att hålla i mörkret.

Det där med gammal plommonmarmelad har jag också varit med om, men är den bara tät så funkar det ju.

Höjden är ändå saftflaskan min pappa hittade när de skulle bygga om gamla lägenheter i stan. Den var från 40-talet, men smakade ok ändå.

Önskar er ett stort grattis på bröllopsdagen så här dagen efter.

Ha en skön helg!
/Willewira

Marie sa...

Det låter verkligen som rena rama drömstarten på gårdagen! God frukost, sprakande brasa och musik. Skrattar när jag läser vad du skrivit om eran son, förstår dig precis, våran snart 4-åriga dotter är aldrig tyst, hihi. Hon pratar oavbrutet från det hon vaknar tills dess att hon somnar på kvällen.

Får så här en dag i efterskott gratulera på eran brölopsdag, hoppas ni hade en trevlig kväll på stan!

Ha en trevlig helg!
Marie

Marie sa...

Hej Peter!
Du undrade om våran kakelugn fungerar, det gör den! Det har från början funnits 5 kakelugnar i huset, när vi flyttade in fanns ingen kvar. Nu har vi sån tur att det i våran lilla stad finns en murare som är lite specialiserad på kakelugnar och han hade flera stycken nedplockade hemma i sin källare. Det visade sig att det inte var dyrare att mura upp en gammal kakelugn än att sätta in en ny kamin, så då var valet inte så svårt!!!!!!!

Ha en fortsatt trevlig helg!
Marie

ynni sa...

Det där gjorde min svärmor också, fast med en burk äppelmos från i höstas.
I vårt fall hade den där duckningen inte varit helt obefogad faktiskt...hu..

Plommonträd har vi bara ett, och det är en blodig kamp mellan oss och fåglarna om den skörden..någon sylt hinner vi inte med...

Grattis på bröllopsdagen i efterskott! :)