19 april 2008

Den vita lantliga hallen, kitchen sneak peek samt Fadern, Sonen och den . . .


Det tog tid men nu till sist tänkte jag visa ett par före- och efterbilder på hallen - den hall som genomgått den otroliga förvandlingen från "nästan vit" till vit ;) När vi pratar vit så avses här kalkvit i kombination med råvit. Det där "nästan vit" är vit med stänk av gult - somliga skulle kalla denna färg crèmevit; Nordsjö kallar den Narcisse.

Hustrun har redan visat upp några piffade närbilder så jag tänkte visa mer överskådliga bilder. Hustrun är förresten sedan några dagar på "hemligt uppdrag" i det hem vars uterum hon hjälpt till att styla (ett svenskt adekvat en-ords-uttryck emottages tacksamt). Nu handlar det om köket, som genomgår en förvandling från "grönt 90-tal" till, vad jag förstått, "lantligt vitt". Skulle nästan kunna kalla hennes projekt för "Anns Äntligen Hemma" eller "MormorRuthsAnns Bygglov" - skillnaden är väl att bostadsinnehavarna själva är med och jobbar. Enligt säkra källor från projektplatsen driver hon ett hårt regemente med sin bror och svägerska. Upp tidigt på morgnarna och i säng runt kl. 02.00. Blogg tror jag inte hon ens hon kan stava till just nu . . .

Måste också parentetiskt nämna, med anledning av mitt förra inlägg, att det inte är själva bloggandet/inläggsskrivandet (eller bristen på) som ger dåligt samvete utan snarare mitt bristfälliga kommenterande hos er andra, som lämnar så fina kommentarer hos mig. Jag blir jätteglad av alla glada tillrop men tiden räcker inte riktigt till för att ta mig ut och tacka/kommentera. Det om detta . . .

Okay, det var ju hallen det skulle handla om! Här kommer då tre före- och efterbilder. Vän av ordning kan naturligtvis utbrista: "Men herre gud, det är ju ingen skillnad! Det var ju vitt och ljust innan också!". Jo, i sak kan vän av ordning ha rätt men vi har alltså satt upp råspont på väggarna, målat ordentligt vitt, kompletterat med ny hylla, byrå och klädkrokar och inte minst flyttat runt lite. Allt i syfte att få en mer lantlig och rustik look.


Hallgolvet har vi låtit vara som det är då ju klinker är en fantastisk golvyta i ett hem med småbarn och hund. Om jag inte minns fel, frågade hustrun om man kan måla klinkern vit?! Bilden till höger får anses ge svaret på frågan. Hyllan är försedd med så´na där vridna originalkrokar. På väggen har vi mindre krokar, inköpta hos Nacka Byggnadsvård.Om ni kommer ihåg bilderna jag visade i det här inlägget, så är de tagna i inner- och ytterhörn i trapphuset, utan den där lilla, vinklade listen ovanpå. Fick hyvla till listen i djupled eftersom råsponten byggde ut olika mycket. Griffeltavlan är ett resultat av ett styck gammalt fönster, tre skivor masonit, ca. 40 häftklammer samt ett par strykningar med svart "griffeltavelfärg". Konstverket i mitten åstadkom grabben strax innan utgång härom veckan.Dörren in till badrummet kvistlackades för ett par år sedan utan att sedan övermålas. Vi orkade inte helt enkelt ;) Därav det rent miserabla utseendet med grava utslag (tänk att vi lät dörren se smittkoppesjuk ut så länge!). Nyckelskåp omedelbart till höger med egenhändigt utfört textiltryck "Les clés de la Maison" - Husets nycklar. Soffan vitmålad och - hör och häpna - vriden 90° - wow! Spegeln rakt innanför ytterdörren har tagits bort och ersatts med en spegel från House Doctor med rundad överkant (det där med rundad överkant är visst viktigt att nämna för de som kan sin House Doctor). Har nyss lärt mig att Feng Shui påbjuder, att speglar inte skall vara det första man möts av vid inträde i ett hem. Det rinner ut energi då - och det vill vi ju inte.


Visst är den emaljerade skylten fin?! Den har vi också köpt hos Nacka Byggnadsvård. Det är nog min favoritdetalj i hallen.

Här kommer då en förhandstitt på köket. Bilden är tagen med mobilkameran eftersom hustrun tog med sig den digitala familjekameran på sitt uppdrag norrut. Den som först kan gissa var texten är skriven (ja, här hemma förstås men alltså på vad), får ett Peters Projekt-diplom och ett speciellt omnämnande med länk i mitt nästa inlägg ;) Ja, vad skall en stackars kille ge som inte pysslar ihop hjärtan, virkar bakelser, smider vackra kronor eller gör pärlsmycken?

Edit: Rana har just knäckt gåtan. Visst sitter texten på en kökssoffa! Nedtill på utdragsdelen för övrigt. Jag ber att få återkomma med diplom och högtidlig ceremoni.


Anno 1863 - huset byggdes då
Andra förhandstittarbilder finner du hos hustrun. Där kan du bl.a. se vårt numera högblanka köksgolv. Vi har låtit bli att ställa in möbler och annat under en hel vecka för att låta färgen härda ordentligt.

Som jag redan antytt, har jag under några dagar varit ensam hemma med grabben och katten Sessan. Vår helvita katt är för övrigt dräktig och beräknas nedkomma med kattungar om ett par veckor! Nu vet vi ju inte vem hennes pojkvän är men vi skulle verkligen bli glada om hennes ungar blir vita. Om du framöver skulle vara intresserad av en kattunge, så kan vi säkert ordna med en adoption.

Jo, som sagt - Fadern, Sonen och den harmoniska tillvaron ;) Tänk vilka underbara dagar vi haft tillsammans, grabben och jag! Vi har konverserat (han är 4 år), myst, lekt med radiostyrt flygplan, varit på barnkalas och haft det allmänt mysigt. I vanliga fall är tillvaron, ärligt talat, tidvis fylld med gnäll från sonen som en del i kommunikationen. De här dagarna har varit helt befriade från detta energislukande kommunikationssätt! Jag anar att det har att göra med, att det bara är vi tillsammans. Även om jag inte fokuserar hela tiden på honom, så har han liksom min odelade uppmärksamhet, vilket gör att han inte behöver ta till "övertoner" för att få uppmärksamhet. Samma sak gäller förvisso när han är ensam med hustrun.

Sedan har jag i veckan haft för oss helt nya upplevelser kring föräldraskapet. Då jag jobbar i egen regi, har jag i vanliga fall möjlighet att helt styra min och på så sätt också vår gemensamma tid. I veckan har jag inte helt kunnat styra min tid vilket inneburit, att jag tvingats lämna grabben väldigt tidigt hos dagmamman och sedan hämtat honom efter en hel dags arbete. Vilken oinspirerande tillvaro - för oss båda alltså! Jag förstår att barns tillvaro i Sverige i mångt och mycket är precis så här och att en majoritet av föräldrarna lever i en "jag-lämnar-du-hämtar-tillvaro". Man pratar på sina håll om kvalitetstid med barnen - vadå kvalitetstid?! När vi kommer hem runt 17.30 är det ju dags att laga mat, äta och sedan i princip natta grabben! Jodå, vi har fått kvalitetstid tillsammans och jag har hoppat över disk och städning men ändå . . .

Oj kära mamma, om du ändå hade levat idag. Då hade jag bl.a. velat tacka dig för att du var hemma under våra första 15 år, förlorade ATP-poäng och gav oss riktig, kärleksfull kvalitetstid. Kära Pappa, stort TACK för att du såg till att mamma kunde vara hemma med brorsan och mig så lång tid! Det har inneburit väldigt mycket för oss båda och så här i efterhand förstår jag, att det var jobbigt att vara bortrest i arbetet så mycket som du var. Tack för din uppoffring Pappa!

Fadern, sonen, utsikten och den gröna gräsmattan

21 kommentarer:

MormorRuthsAnn sa...

Kära make!
Först vill jag tacka för hjälpen för inlägget, jag behövde dig verkligen...har ingen tid alls..om jag förvisso inte skall sova mindre än typ 3 timmar per natt och det går ju inte!!

Vill också säga att jag älskade hela detta inlägget...många fina ord och reflektioner. Jag är jätteglad att Elliot och du har haft det så mysigt ihop, spenderat tid tillsammans och bara gjort "killsaker".

Bilden på Er båda med era gräsklippare är verkligen en av mina favoriter!!

Ja, idag har vi kommit långt, många penslar för grundfärg och oljebaserade färger kunde tvättat av för sista gången. Vi har ännu en hel del måljobb kvar, men vi ser ljust på det...fyndigt va?! och kommer troligtvis bli klara. Vissa saker kan inte bli riktigt klara...gick inte att få fram fortare...men tids nog så blir allt färdigställt!

Stor varm kram till dig!
Din Ann

Hanna i Det stora grå huset sa...

Nämen vad gulligt... som du skrivit här ovan... :-)

Ja du. Nog kan man var glad för att man fick vara hemma så pass mycket i barndomen. Gick inte på dagis ens, fast det tror jag hade varit positivt om jag hade gjort. Tre timmar om dagen skulle ha funnits då, som alla fyra åringar här rätt till idag. Själv är jag hemma med mina. Vet inte om jag är en speciellt bra mamma för det, jagkänner ofta att jag är otillräcklig för alla barnen. Har fyra här hemma, varav den äldsta på 11 år är min bonusdotter. MAn vill ju så mycket, men att sen få till det är en annan sak. Man ska nog göra som dig, hoppa över disk och städning ibland....
Gillar verkligen bilden på er när ni klipper gräset. Man blir liksom varm innobords av att se den.

Jag gillar verkligen efterbilderna av eran hall. jag tycker iaf att det är stor skillnad. Ni har gkort det så himla fint, och jag fnissade när du skrev att wc-skylten skulle vara din hall-favorit. Visst, den är ju jättesnygg, men det finns ju så många andra underbara detaljer!!!
Visst borde det väl funka att måla ett klinkergolv vitt. Varför inte? allt kan väl vitmålas? (en uppfattning som jag har gett mig själv iaf). Skulle vrkligen bli snyggt om ni gjorde det... :-)

Och som sagt tidigare, ha inte dåligt samvete över kommentarerna du inte kan lämna just nu. Vi finns kvar när du har tid. Även om jag förstår din känsla till fullo , eftersom jag känner rätt så lika som dig just nu...

Önskar dig en fin söndag!
Hanna

Granne med Selma sa...

Många kloka ord du låter oss ta del av idag. Håller med dig till fullo angående kvalitetstid. Har aldrig riktigt förstått det. Även om barnen inte är alldeles inpå mig när jag är hemma, så är jag övertygad om att det ger trygghet bara av att veta att det är någon hemma, någon som svarar när man ropar, någon som ställer fram mellanmål...

Själv var jag tre veckor när jag fick följa med min mamma till jobbet. Hon hade eget - barnklädesaffär. Hon visste på råd och satte mig i skyltfönstret i en babysitter - med nyaste klädstassen på förstås...
Bra eller dåligt? Inte vet jag, men jag var i allafall med min mamma:-)
Igår var vi på skolrevy 3/4 av familjen. Sonen fick inte missa genrepet med cirkusskolan så han kunde inte följa med.Vi andra hade en helt underbar dag med skolsketcher, hembakade bullar och skratt i massor.
Ha en skön söndag!
Sussie

My Lovely Things sa...

Hej Peter...
ja tycker det är super trevligt att du och ANN SPEGLAR INREDNINGEN AV ERT HUS UR OLIKA SYNVINKLAR..

Anna sa att ni bor 4 mil i från mig..väldigt intressant tycker jag..jag har funderat var ni kan bo åt vilket håll..jag mejlar Anna någon dag..så får vi se om hon vill röja var ni bor...

Otroligt fin hall..så trevlig och funktionell..

Ja det där om att vara hemma med sina barn..det är nåstan utopi nu förtiden..Men det är viktigt att ha en balans i sin tillvaro..Det blir lättmycket jobb..Vad ska man med ett hem till om man aldrig är där..

ha det gott/Anna

Lilla Blanka sa...

Hej Peter!
Hallen blev helt underbar..och det är verkligen skillnad på vitt och VITT...! Ni har verkligen lyckats att få det sådär ljuvligt som man bara önskar när man sitter där med sin "efter-bild" i huvudet innan man börjat med projektet :)
Och på tal om bild i huvudet så har jag bara mitt örtaskåp just där, än så länge ;) Men jag kan ju säga att det är gamla fönsterbågar inblandade (jag är ju som kanske är bekant smått galen på gamla fönster)
Och jag har precis som du säger tänkt mig att vi står där med köttbiten på grillen och så rycker man till sig lite färska kryddor från det överfulla kryddskåpet..ja, totalt MYS liksom :)
Åh vad kul det låter med Anns uppdrag!
Ha det så bra och fortsätt mys med lille sonen :)
Ps Du slog huvudet på spiken med Rida rida, ranka..hästen heter Blanka. För idén till namn på min blogg fick jag av dotterns vita käpphäst (som just heter Lilla Blanka)
// Mia

Kamomilla sa...

Det är alltid lika kul med före- och efterbilder! Ni har gjort ett otroligt fint arbete, och det blev ju hellyckat med de nya väggarna!! Supersnyggt!

Jag undrar hur jag ska kunna sova nu, när jag inte för mitt liv kan komma på vart du har målat den där texten i köket... Jag får väl vaka tills svaret kommer ;)
Kanske på en nedre list vid köksskåpen, tex vid det som har glasrutor? Fast det är nog fel fel fel... men det är nu bara för svårt att gissa...Eller kanske ni har ett slagbord med låda och har skrivit på lådan? Njaa... Usch vad svårt!
Emaljskylten är i alla fall jättefin!
Att vara hemma och hinna ha kvalitetstid med sonen måste vara verkligt skönt. De växer så fort att man inte ens hinner blinka! (jag vet att det är en klische´ men så är det- min son fyllde 17 just, fast han var tre igår... känns det som i alla fall) Jag läste just i bloggen "Soppor ur ett äktenskap" att pappan i den familjen ska ha alterneringledigt i ett år. Inte ekonomiskt den bästa lösningen men en annan sorts investering som ger avkastning hela livet igenom, bombsäkert! Vi lever just här och nu. Och det gäller att njuta!

Vi har äntligen klart i vår bastukammare och det är njutning det också! Att bara bada i timmar och sen sitta i kammaren med en kall öl och skåda sitt verk. Livskvalitet som bäst!
Ha en bra vecka!
Kamomilla

Mina projekt sa...

Det blev ju jättefint! Och det här med vitt är inte helt enkelt... Det finns ju tusen olika nyanser av färgen.

/Karina

RANA sa...

Hej du.

Hjälp vad ni är duktiga!!!! Jag är otroligt imponerad. Jag håller med om att det är enormt stor skillnad på vit och... vit. Ni har verkligen fått till den där känslan du beskriver. Ni måtte komplettera varandra på ett rent gudomligt sätt.

Peter, ha INTE dåligt samvete. Bort, bort, bort med det! :-) Allt är okej. Jag kommer inte hit och läser för att du ska kommentera hos mig, utan för att jag skarpt gillar denna sköna blogg. Som du vet. :-D

Vilka fina ord till dina föräldar. Jag blev lite blankögd när jag läste om din mamma.

Ang. "... styla (ett svenskt adekvat en-ords-uttryck emottages tacksamt)". Samma töntiga ord, men dock lättare att inlemma i avledningar och sammansättningar är ju "stajla". Det kör jag med, jmf "sajt", "tejp" etc.

Så klart man vill ha ett diplom och ett omnämnande (även om jag knappt har hämtat mig från glädjechocken av det förra omnämnandet). Jag gissar att dateringen sitter på en vacker, lantlig, enorm kökssoffa.

Ha nu en ljuvlig vecka utan dåligt samvete.

/Rana

livetpåfyran sa...

Vilken fin förvandling det blev! Hallen blev ju ursnygg, va duktiga ni är. Minsta dottern ska få råspont på 2 av väggarna, gissa om jag blev sugen på att sätta igång nu...

Peter du skriver på ett sådant underbart sätt, jag bara håller med, fnittrar och har bara så roligt.Ann helt otroligt va kul ni verkar ha det. Humor är SÅ viktigt i vardagen... Kul att läsa 2 reflektioner av samma sak. Ni förgyller min vardag ska ni veta och kommer med mycket inspiration.
Ja det vore kul att träffas en dag, fika och låta hundarna leka... Ha en trivsam vecks, kram Pia

Spets och snor sa...

Ja, jag tänkte väl det :-) Reglar för skåpet? Que? Jag var ett frågetecken. Kanske var det något jag hade missat? Rolig historia med Spiderman-dräkten! Det hade varit värre om Elliot inte hade sett sambandet mellan dräkten och det du försökte åstakomma. Men - en gammal aerobicsinstruktör kan man lita på.

vitating sa...

Hej!
Åh vilka fina efterbilder på halle, stor skillnad!
Du är verkligen duktig på att skiva o uttrycka dig, läser med glädje!

Kvalitetstid med barnen är viktigt! Min son som snart är 5 har fått varit hemma ett år med mig o lilla bäbistjejan, vi har ett halvår kvar! Finns ingen anledning att ha honom på förskolan när jag är hemma, vi bara njuter!!!! Härlig bild när ni klipper gräset!

Ha det bra!
Maria

Hemma på Landet sa...

Allt är så otroligt fint. Stina:-)

Hem & Lyckas Mia sa...

Åå, ujujuj vad vackert.. Riktigt snygg hall!

Lisa sa...

Hej! Och tack för en inspirerande blogg. Så jättefint hus ni har. Där ligger man i lä! :)
MYCKET trevligt hur ni visar hur ni gjort allt. Det får jag allt visa för min make.

Tidsmästarinnan sa...

hallen var fin innan också, men det blev ju ÄNNU finare nu! Vilka detaljer och vad kul att få veta lite hur ni har gjort!
Jag borde kanske varit lite mer uppmärksam på träslöjden i skolan, för nu börjar det plötsligt spira idéer om små hyllor eller elementskydd och sånt, jag kan gå och klura på små teorier hur man kan göra (baserat enbart på inredningsprogram på TV där de har ungefär 92% mer och bättre verktyg än vi har hemma), i själva verket har jag ingen aning! Men en griffeltavla med häftklammer låter nästan inom räckhåll...

Jättekul att få se allt ni fixar!
Kram till er hela familjen

Zäta sa...

Gillar verkligen er lantliga vita stil.
Gillar i och för sig nästan alla stilar, så länge man håller stilen.

Annika sa...

Va fint det blev i hallen.......
Mysigt för dig och grabben att ha fått kvalitetstid tillsammans...det är inte alltid så lätt att få tiden att räcka till. Tror att barnen oftast är nöjd bara man finns i närheten även om man inte alltid leker med dem... Ha en bra dag...Kram Annika

Lena i et bæssmorhem sa...

Hei!
Morsomt med bloggene til deg og din frue, ting ser ofte annerledes ut fra et mannlig synspunkt - har jeg erfart... Mannen min fantaserer iallfall ikke om hva som skal henge på veggene før veggen i det hele tatt er oppe, som jeg gjør...
Godt å lese din takk til dine foreldre! Jeg er hjemme med våre to barn, dvs. den eldste går på skolen, men kan reise hjem når skoledagen er slutt, bare hvis hun har lyst til å bli for å leke med kompisene er hun på SFO. Den yngste er fem. Jeg trives så godt med å være hjemme, og er takknemlig for at vi slipper alt maset og stresset som mange andre (de fleste) småbarnsforeldre har. MEN: det er ikke helt "stuerent" å gjøre slik som vi har valgt i vår familie! Får kommentarer på "om jeg ikke snart skal begynne å jobbe?", "Du kan vel ikke fortsette å gå hjemme for alltid?". Blir provosert! Jeg har jobben jeg har drømt om, jeg! Så jeg blir alltid kjempeglad når noen ytrer seg positivt om det å være hjemme med sine barn :-D

PS Kjempefint i hallen deres! Male gulvflisene hvite...Liker kona di å vaske gulv, tenker jeg, da...

Anonym sa...

Jag blir varm av att läsa om fadern och sonen!
Du har vidrört ett tabubelagt ämne.
Men jag håller helt med dej!

Att få en 'ha det bra Pinglan' - hälsning på morronen känns inte fel!

ha det bra, fadern!!
;)

RANA sa...

Hej igen. :-)

Jag vill tillägga - precis som folk ovan säger - det var jättefint innan också. Men nu blev det gudomligt fint. Mycket passande för fadern, sonen och den heliga... eh, modern.

Jag tycker det är roligt och rart att du kommer tillskyndande som försvarare till en puckad LACK-hylla från IKEA. Jag blir både glad och provocerad. Jag tar mig härmed friheten att ta upp en massa utrymme för att kommentera dina kommentarer.

Saken gäller hyllan utan konsoller. Hyllan utan hyfs. Hyllan utan skrupler. Hyllan som felaktigt kallas LACK, när dess egentliga namn är PISA.

Jag frågade mig om hyllans skojerier berodde på konstruktionen, väggen, IKEA eller oss. Varpå du, på ditt omisskänliga extremt belevade men ack så näbbiga sätt svarade "All of the above". Och sen kom det:

"Tror annars att den stackars hyllan belastats mer än det är tänkt."

Svar: Nej du min gunstiga junker. Några blockljus bara. Och hyllan lutar även när den bara bär upp luft.

"Hyllkonstruktionen kräver *ordentligt* fäste i väggen."

Svar: Lite sjukt att sälja en hylla som knappt kan sättas upp? Eller är jag naiv nu?

"Om väggen är av gips, har den kanske gett med sig?"

Svar: Den är av gips. Gett MED sig? Ursäkta - inte okej beteende hos en vägg.

"IKEA har kanske inte med emfas uttryckt behovet av *ordentlig* uppfästning?"

Svar: Moa-ha-ha. Gud vad jag hat-älskar denna gigantiska koloss till möbelvaruhus.

"Ni kanske inte har använt rätt skruv eller inte pluggat ordentligt?"

Svar: Say again? Skruv? Plugg? Men ärligt talat tror jag maken använde såna där fiffiga expanderhistorier. Han hyser kärlek utan hat till Bauhaus.

"Vill helt enkelt skynda till undsättning och försvara stackars "Lack" innan ni eventuellt förpassar honom till tippen."

Svar: Vid avskedsceremonin (eller ska jag säga som det är - avrättningen) ska ett särskilt tal hållas, som tar upp att LACK i alla fall hade en vän här i livet, nämligen du.

*alltid på gott humör när jag besöker denna blogg*

/Rana

Cattis sa...

Det blev jätteskillnad i hallen, fint. Jag har precis hittat hit för första gången och det är en jättefin blogg. Kul att läsa när man själv har barn och inredningsintresse.