11 april 2008

Nymålat eller "Slaget vid Lützen"

Ja, jag syftar alltså inte så mycket på själva slaget i november 1632 utan den täta Lützen-dimman. Det är nämligen så jag upplever den naftastinna luften i vårt hus just nu, i april anno 2008. Vi har följt bl.a. Spets och Snor-Helenas exempel och precis målat ett av våra golv vitt. Ledord i sammanhanget är Beckers, vit, blank (80). Inläggets etiketter anger vilket utrymme i vårt hus som förvandlats.

När jag säger "precis målat" så menar jag den första strykningen med lätt lacknaftautspädd färg för att få ett bra underlag för de båda nästkommande strykningarna. Färgen flyter ut väldigt bra! Dock bör jag varna för att använda ny, oanvänd roller. Efter ett par drag med rollern såg vi lustiga små krusiduller på golvet - nästan som små dammråttor. Rollern luddade ju av sig - det var en riktig besvikelse! Det blev till att torka av färgen så gott det gick och sedan övergå till penselstrykning, som ju egentligen var vårt förstahandsval. Jag ville bara prova hur det skulle kännas att inte behöva gå omkring på alla fyra med en pensel i handen. Nu blev det ju en på-alla-fyra-upplevelse ändå ;)

Under den just passerade kvällen (som nu övergått i natt) flyttade vi på hustruns inrådan ner våra sängkläder för att spendera de kommande nätterna på bottenvåningen, i vårt fd arbetsrum, numera matsal. Det känns nästan ömkligt att behöva sova i princip under matsalsbordet. Orsaken till nedflytten är naturligtvis den täta Lützen-dimman, som turligt nog dras upp i huset genom det ständigt snurrande fläktsystem vi har. Där jag nu sitter, i vårt fd gästrum, numera arbetsrum, känner jag nästan ingen doft alls pga den effektiva luftgenomströmningen. Vi drog på fläkten lite extra också . . .

Bild: Wikipedia, målning av Carl Wahlbom, 1855

För någon tid sedan startade Drömmar om Gotland en utmaning med namnet "Bäst & Pest" där fyra andra och jag utmanades att visa upp våra bäst och pest i huset. Den gången missade jag tåget men min pest har varit vårt laminatgolv i köket (det var inte vi som valde material, jag lovar ;). Det är alltså detta golv vi nu målat! Vi har hört många säga, att det inte går att måla på laminat men vi tänker alltså försöka bevisa att det går. Om färgen rasar av efter ett par veckor, river vi ut pestgolvet och lägger in ett ordentligt trägolv. Jag tror dock att det hela kommer att avlöpa väl . . .

Jag säger som Robban Aschberg: "Häng med . . ." så får ni snart se slutresultatet.

Peter :P - med en så´n där go´ lacknafta-arom i svalget ;)

20 kommentarer:

Kamomilla sa...

Ska bli spännande och se om det håller på laminaten! För om det gör det, så får ni säkert många efterföljare. ;)
Vi borde måla om golvet i vår lilla tambur, men drar oss för det för det går dörrar till alla rum där så man måste utveckla ett stegsystem och måla varannan dag. Fast katten fattar ju inte var man får stiga...
Golvet är ganska nymålat men fick skador av rörmokarens verktyg *morr* Det blev aldrig av att klaga och vi flyttade in samma dag så vi hade liksom annat på gång just då. Men vi ska nog ta itu med det..

Hoppas ångorna inte gör er allt för yra och att slutresultatet blir suveränt!
Morjens!
Kamomilla

KaosHouse sa...

Hihi! En liten stund kan det ju faktiskt vara lite mysigt att sova på golvet, hela familjen! :)

Mycket elände finns i vårt hus (eternit och masonit), men inte laminat. Min P skulle hellre ha jordstampat golv än laminat! :) Genom renoveringen har vi oxå ang vissa projekt, hört en massa "det går inte" och "det funkar inte" - och det enda det leder till är ju att trotset kommer fram. Vi testar - för det ska bannemig gå! :) Hoppas ni blir nöjda! ...och är det några som lyckas med så kallade omöjliga projekt, så är det nog ni! Ni verkar vara fulla av ideer och trix!

Trevlig helg!

Anonym sa...

wow, här hittar jag äntligen som vågat sig på ett laminatgolv :) SPÄNNANDE PROJEKT!!
Har ett rätt nylagt golv påå vinden som jag ibland fantiserar att vitmåla. Ska bli spännande att få se förvandlingen!!

Trevlig helg!
/ruffa

Brunkullan med Mosipperötter sa...

Du skriver så himla bra inlägg. Kommer på mig med att dra på smilbanden allt som oftast:)

Önskar er en himla trevlig helg, och hoppas köksprojektet blir helt klart:)

Susanne

Jennyshemochharmoni sa...

Jasså det är det som ni har sysslat med! Jag har funderat :) Spännande att få se resultatet :) Ha en riktigt härlig helg, jag gissar vad ni ska göra :) Maken hälsar också!

Annika sa...

God kväll! Hoppas ni överlever slaget vid Lûtzen:-) utan förgiftningar..... Blir spännande att få se/läsa om resultatet...Kram Annika

RANA sa...

Men snälla Lacknafta-Peter. Ska man vara orolig? ;-) Det låter i alla fall som om det kommer bli jättefint. Ska du hålla på hela dan idag (lördag) också? Du är så duktig, men jag tycker också lite synd om dig. Jag ska också vara duktig (är tanken), men jag ska vara det utomhus. Jag ska gräva som en galning, nämligen.

Glöm nu bara inte att ta några mysiga pauser i ditt Lütsen-inferno. Jag tänker bland annat på den STORA mysiga kaffe latte-pausen. :-) Annars får du väl lägga in dig för avgiftning.

Ha en jättemysig helg där i dimman!

Kram, Rana

Anna sa...

iih, säger jag. Jag sitter med spänning och väntar på resultatet. Jag tror det blir bra och ser fram emot att visa honom det, så att han kan ändra sig på den punkten. :0)

Ha en härlig söndag!
Anna

Fredrik sa...

ska bli kul att få se en liten bild av resultatet!

vitating sa...

Häftigt att ni målar ett laminatgolv, spännande att höra om det funkar bra. Blir lite full i skratt, du beskriver luddet från rollern som dammråttor o Ann som maskar, hi hi, kul att läsa från olika synvinklar (har sagt det förut)

Billig fylla, att måla köksgolvet o andas in lite *fniss*

Ha det gott!
Maria

Spets och snor sa...

Hallå där grabben (eller gubben)! Har smygkikar på din hustrus blogg och kan konstatera att det blir hur bra som helst! Jag kan skvallra lite att min kompis magda som jag gör inredningsreportage med, har målat ett laminatgolv vitt och det funkar! Lite känsligare för skrap. Du kan kolla in hennes hemsida om du vill för det är jag som gjort den. www.magdalenabjornsdotter.se. Kul att du nämde mig i ditt inlägg. Då blir jag glad. Behöver lite besökare nu när jag bytt plats. Förlorade 20-30% av mina besökare faktiskt. Men det kommer ju nya så småningom på Mama. Ha det bra!

livetpåfyran sa...

Halloj!

Jag har precis varit inne på frugans sida... Nej det kan vara jobbigt att andas in dessa ångor under en längre tid. Huvudvärken kommer som ett brev på posten.

Jättesnyggt med så mycket glans!

Som sagt ska bli kul att se mer bilder. Bra jobbat av er!

Hem & Lyckas Mia sa...

*fniss* Hoppas att aromen håller på att dunsta bort och att ni kan andas igen.

Apropå roller brukar jag använda skumgummi, annars tror jag att er roller kunde ha blivit bättre om ni tvättat den först. Men visst funkar det fint med pensel också.

Hwita Villan sa...

Som vanligt sitter jag och skrattar högt för mig själv när jag läser ditt inlägg!

PERFEKT! Precis vad jag behöver! Jag behöver få reda på att det går att måla laminatgolv och hur man gör. Så jag sitter snällt här och väntar på resultatet. Vårt sovrumsgolv är nämligen ett förskräckligt laminatgolv, men jag har ingen ork att slita upp det och inga pengar att köpa nytt... så att måla det hoppas jag fungerar.

Hopaps helgen varit bra för övrigt och att golvet blir snyggt! Ha en bra kväll!

PS. Har en liten utlottning på min sida!

Anonym sa...

Jag gillar att läsa dina inlägg!

Du tror inte att en vattenbaserad färg skulle vara tillräckligt stryktålig?

Käksgolvet MÅSTE ju liksom vara gåbart... Tänkte också måla, men NÄR...?

:)

Lime sa...

Ska bli riktigt spännande att se ert vita golv när dimman lagt sig :-)

1.34 på halvmaran! Kanon! Själv är jag inte mycket för tävligar. Jag vill vara bäst :-/ och vet hur mycket träning det krävs. Som tur är gillar jag att träna och ligger i ganska bra.

Ja du, Ultralopp. Det var onekligen en särskild upplevelse att se. Nytt svenskt rekort på både dam- och herrsidan sattes i 12-timmars. Dom är duktiga!

Ha en fin vecka! I dimman!

Camilla Brøyn sa...

Hej!
Nu är det drygt ett år sen du målade laminatgolvet, och jag undrar hur det höll?? Funderer på det samma, och skulle behöva bevis för att det kan fungera :)
Hoppas på svar!

-Norskan

Anonym sa...

Är också oootroligt nyfiken på hur golvet blev!?Är sugen på att göra som ni fast alla säger ju "det går inte", fast ingen har ju tydligen provat... plz, lite återkoppling?

Mia sa...

Ja hur blev golvet?!

Peters Projekt sa...

Hej Mia!

Jag har fått frågan förr och väljer därför att kopiera och klistra in ett par svar jag gett kring resultat och utförande.

I korthet kan jag absolut rekommendera målning av laminat. I kök kanske dock slitaget blir onödigt stort med tappade köksredskap, grytlock och annat ;)

Om du går till det här inlägget: http://petersprojekt.blogspot.com/2010/05/jeanne-darc-living-magasinet-i-en.html
så ser du bilder av både matsal och kök, målade med samma färg. Sovrum och vardagsrum (trägolv) är målade med Tre Stjerner-färgen.

-------------------------------
Jovars, det har gått bra med det målade laminatgolvet. Färgen sitter kvar men den har blivit något mattare än det högglansiga ursprunget i och med slitaget.

Om man tappar hårda saker på golvet (porslinsmugg, kökskniv etc.) kan små färgflagor slås bort, vilket resulterar i millimeterstora färglösa fläckar. Detta är inte värre än att man kan dutta i ny färg i de små fläckarna. Sammantaget är vi nöjda med resultatet och jag rekommenderar gärna andra att måla sina laminatgolv om man är trött på golvets utseende.
-----------------------------------

Vi använde Beckers lacknaftaburna golvfärg, blank 80. Minns inte färgens egentliga namn men det var/är en färg som skall vara extra slitstark och som även kan målas på betong vill jag minnas. Tror nog att det var denna färg: http://www.beckers.se/Inomhus/Vara-produkter1/Golv/Golvfarg/

Innan målning slipade vi lätt med slipkloss (rev upp ytan en aning) för att därefter målartvätta två gånger med *riktig* målartvätt, dvs koncentrerad målartvätt som späds och skuras med. Den första strykingen gjordes med lacknaftaspädd färg (10% lacknafta) som grund. Därefter målade vi två gånger med outspädd färg.

Nu har man en ny vattenburen färg också: http://www.beckers.se/sv/Inomhus/Vara-produkter1/Golv/GOLVFARG-PLUS/
Har dock ingen erfarenhet av denna.

Till nya trägolv och slipade trägolv har vi använt Scanox TreStjerner - Maling for gulv (norsk produkt ursprungligen). Väldigt trevlig att jobba med då man slipper doften av lösningsmedel - http://petersprojekt.blogspot.com/2008/04/nymlat-eller-slaget-vid-ltzen.html ;)

Jag har efter köks- och matsalsprojektet här hemma sagt, att det framöver inte kommer in en enda lösningsmedelsburen färg innanför dörren. Doften är verkligen inte trevlig! Om jag skulle måla köksgolvet igen, så skulle jag nog våga mig på att testa Beckers Golvfärg Plus.