05 juni 2008

Kvinnlig list, hål i väggen & kattungarna


Det började för ca. 2 månader sedan, i samband med Den stora rockaden. Vi gjorde ju bl.a. om arbetsrummet till matsal, som rent fysiskt befinner sig bakom diskmaskin och köksskåp i köket. Det var som sagt då det började . . .

Ann: "Tänk om man skulle ta bort köksskåpen och öppna upp till matsalen!"
Jag: "Ja vesst - å var skall vi göra av allt porslin?!"

Någon vecka senare . . .
Ann: "Åhh, det skulle vara såååå fint med ett fönster mellan köket och matsalen!"
Jag: ". . ."

Efter ännu en tid . . .
Ann: "Tänk, med ett fönster mellan köket och matsalen skulle vi slippa gå runt för att lämna mat och tallrikar i matsalen! Vi knyter liksom ihop köket med matsalen."
Jag: "Jo, jag vet men var skall vi ställa allt porslin? Det väger ju bly å vi kan inte bara smälla upp en hylla hur som helst. Vi måste säkert förstärka befintliga reglar . . ."

Å sedan:
Ann: "Titta Peter, här é fönstret jag tänkte vi skulle kunna sätta upp!"
Jag: "Okeeeeey . . . ."

Tiden gick . . .
Jag: "Såg du "Selmas" fönsterparti i deras trappa? Vad fint det blev!" (Jo, det var faktiskt jag som sa´det!)
Ann: "Nä, jag har inte hunnit med ännu"

Därefter . . .
Ann: "Peter, jag provar bara att lyfta ur en del porslin ur skåpen för att se var jag kan ställa det"
Jag: "Ann, var är kaffemuggarna numera?"

Alldeles nyligen . . .
Jag: "Jösses, står tallrikarna DÄR nu?! Håller verkligen hyllan?"
Ann: "Jodå men jag har inte ställt dit ALLA tallrikarna"

Å så var det då Mors Dag och ni som läst MormorRuthsAnns inlägg den dagen, vet redan vartåt det hela barkade.

Jo, det var alltså så här - kvällen innan tänkte jag ställa väckarklockan för att vakna innan Ann och sedan tassa ner i köket och fixa Mors Dags-frukost med tillhörande barnteckning från Elliot. Nu vet jag inte riktigt hur det gick till men . . . jag stod och borstade tänderna . . . å sedan . . . nästföljande händelse var att Ann väckte mig runt kl. 9 på alla mammors högtidsdag och sa´: "Peter, nu är det frukost!"

Väl vid frukostbordet såg jag antagligen något skuldmedveten ut och dialogen lät nå´nting i stil med . . .
Ann: "Peter, eftersom du säkert har dåligt samvete för att du inte har hunnit ordna en morsdagspresent, så kan du ju för all del ge mig en fönsteröppning från köket in till vår "nya" matsal . . . fniss"
Jag (å dé é nu jag inte riktigt fattar att jag sa´ följande): " Ja, det kan jag väl göra. Jag kan sätta igång med det på en gång . . ."

Om detta skeende som helhet får betraktas som kvinnlig list eller manlig tröghet och stupiditet - ja, det vet jag inte! Det bara smällde till liksom . . . ;)

Med ovannämnda som bakgrund förstår väl vem som helst att hålet i väggen numera är ett faktum. I skrivande stund är det hela faktiskt klart - i varje fall på kökssidan. Vi saknar lampor, hyllor och pyssel. Före-bild på det aktuella köksavsnittet finner du i högerspalten under rubriken "Köket". Bilderna på fönsteröppningen är lite "trevande" eftersom jag tänkte, att Ann skall få visa slutresultatet i sin blogg.

Så här såg skåpsväggen ut efter ungefär två timmars arbete på Mors Dag. Fönstersmygarna är bara ditställda. De gamla timmerstockarna skymtar fram. Inga räta vinklar och ingen innervägg i lod någonstans - spännande!. Notera att det bakom den liggande panelen sitter kakel, som jag försiktigt kapade med hjälp av två numera uttjänta fogsvansar! Eftersom Ann är smått allergisk mot icke-piffade miljöer, måste jag påpeka att matsalen helt apropå har blivit hennes nya målarbod. Mitt favoritbord har tillfälligt blivit målarbord! Taklampan skall bytas mot en kristallkrona. Köksbänken skall pyntas på ett heeeelt annorlunda sätt.

Efter diverse diskussioner kring öppningsbart eller inte och mina kommentarer i stil med:
"Vi kan inte ha ett skjutbart fönster. Det sitter 150 år gamla stockar i vägen/väggen"
"Om vi skall montera gångjärn så blir öppningsradien onödigt stor med ett 90 cm brett fönster . . . å dessutom har vi ingen fönsterkarm" antog vi att det skulle bli knepigt att få till detta.

Under tiden fick vi av bl.a. svärmor (Hejsan Anki!) och tvillingbrorsan frågor i stil med: "Ni skall väl ha öppningsbart fönster?". I mitt stilla sinne tänkte jag då: "HÅÅLL TYYYSST - det går inte att få till det i den här kåken!"

Både Ann och jag hade resignerat kring det här med att få till ett öppningsbart fönster och det var då hon, som en blixt från klar himmel, drämde till med:
"Jamen Peter, skulle inte vi sätta råspont på väggarna i matsalen?!"

Det var bara att kapitulera:
"Vad bra Ann, då kan vi ju regla upp med 45 x 45 regel på den här väggen, sätta råspont på reglarna och sedan skjuta fönstret mellan de båda väggarna! Wow, vad bra det kan bli! Men, notera att jag inte lovar att sätta upp råspont i hela matsalen . . ."


Jag monterade fyra sådana här hjul på fönsterramen - två i nederkant, två i överkant. Därefter tillverkade jag "räls" av reglar, 45 x 70 mm, på vilka jag limmade 6 mm tunna lister med en hjulsbredd emellan (alternativt kunde man naturligtvis fräst ett spår). På den nedre rälsen har jag monterat två st. gummidämpare vid fönstrets ändlägen.

Lite närbilder från hålet/fönstret i väggen. Väggen runtom är liksom tidigare klädd med 145 mm breda brädor med den hyvlade ytan utåt. Lagom rustikt och lagom finish . . .Jag är jättenöjd med de små detaljerna - inte minst listerna kring det hörn, som tidigare rymde ett par köksskåp.


Nu kan vi till vår stora glädje se en av våra vackra kakelugnar från köket! Djupet i fönstersmygen är hela 300 mm beroende på att väggen ju rymmer de gamla timmerstockarna samt reglar, gips etc. Kolla in haspen! Här tänker jag fixa fram en lämplig hake att fästa i fönstersmygen så att vi liksom kan låsa fönstret.
Kattungarna går från klarhet till klarhet! Det är väl ganska överflödigt att säga men de är så otroligt charmiga och söta!!!

Efter att de tillsammans med mamma Sessan spenderat sina första fyra veckor i det lilla krypin de föddes i, gick vi och köpte kompostgaller för att på nedervåningen omgärda dem med ett staket. Det första som hände när Ann monterat upp kompostburarna (2 st) och installerat de små tussbollarna var, att de kort och gott spatserade rakt igenom maskorna i gallret! Jag fixade i all hast fram ett myggnät, som vi fäste längst ned på kompostburen. Detta höll de charmiga små trollen inom lås och bom under ca. två (2) dagar. Sedan klättrade de med böjda "handleder" upp över myggnätet och ända upp till kanten av kompostburen. Det var bara att inse att kompostburköpet var helt misslyckat - men tanken var god ;)

Buren placerade vi i vårt arbetsrum tillsammans med mat- & dryckbuffén, kattlådan samt diverse leksaker och en klösbräda. Nu är det full fart mellan mat- och sovstunderna! Eftersom kompostburen var en felsatsning, bestämde vi oss för att upplåta hela arbetsrummet åt de små liven. Dörröppningen spärrade vi med en Plywood-skiva, som klämdes mot dörrposten med en gammal snurrpall. På andra sidan Plywooden - utsidan- ställde vi en trappstol från IKEA för att Sessan skulle kunna klättra över smidigt.

Häromkvällen såg vi följaktligen hur den mest modiga och våghalsiga av syskonen från jämfota (heter det så?) hoppade rakt upp på pallen och sedan kravlade sig över Plywood-kanten för att därefter ramla/kasa ned på IKEA-pallen och därefter ut i vida världen. Man kan ju smälta för mindre - vilken fighter!


Morsning världen! - Jag tror jag klättrar över! - Var é du polarn?

Igår såg jag de båda vita kissarna titta upp över kanten och sedan klättra över. Parallellen till Kumlabunkern och "den stora flykten" är omedelbar . . .

Igår släppte vi också lös alla fyra virvelvindarna på bottenvåningen - köket, vardagsrummet, arbetsrummet, hallen, matsalen och badrummet. Efter en hel del bus och lek kraschar kissarna där de för stunden befinner sig. Melvins mysiga korg var given. Sedan hittade vi en kisse i hörnet, bakom nämnda korg. En låg under kökssoffan och den sista låg rakt på köksgolvet. Här följer en stilstudie.

När de är "inlåsta" för natten, ligger de ibland på husses golvplacerade pärmar eller i en rulle nätverkskabel. Husses omkullvälta portfölj går också bra att sova på. Sessan ligger gärna på husses skrivbord eller det svala klinkergolvet under spisen, vilket även käre Melvin uppskattar.Sessan är lite föräldraledig då och då. På den övre vänstra bilden ser man verkligen att köksgolvet är högblankt! Här syns damm och smuts väldigt tydligt ;)

Nu är vi nio i familjen och det känns helt fantastiskt! Vi har dock inga planer på att vara så många efter att kattungarna blivit runt 11 veckor gamla. Tre av kissarna är till salu! Någon som är intresserad? Det är bara att skicka ett mail.

Ha nu en underbar fortsättning på den ljuvliga sommaren! De senaste dagarna har vi ätit frukost, lunch och middag på farstukvisten eller altanan. Det känns verkligen kontinentalt när den ljumma brisen sveper in . . .

Peter :P

23 kommentarer:

Kannor och karaffer sa...

Oj oj oj Peter - vad du ligger i. Bättre morsdagspresent kan man väl inte få...roligt att läsa om ert spel att komma dit ni vill - det är väl härligt med kommuniktion...hihi

Underbara små lurviga sötnosar har också kommit till...här har jag missat massor - nu måste jag fortsätta läsa runt allt som hänt hos er.

Ha det gott...här laddar vi mot dagen D :-)

Ann

Hwita Villan sa...

WoW Peter! Jag är helimpad! Mycket snyggt gjort! Nu börjar genast ekorrhjulet snurra "var kan vi sätta in et öppningsbart gammalt fönster i väggen?". Verkligen inspirernade - tack!

Granne med Selma sa...

Hallå!
Känns maffigt att man varit med och bidragit liiiite till att fönstret blev av ;-)
Efter allt "besvär" som medföljer varje projekt är det ändå nästan alltid värt det - eller hur?!
Hälsningar från en slö värmlänning:-)

Spets och snor sa...

Då kan jag imponera med 1435 iallafall. Det måste nog vara ett "cc-mått" eller mitt-till-mitt. Det fanns ett 1394 också men det har jag glömt. Hur är det med dig i värmen? Man blir inte så sugen att blogga dirket. Speciellt inte för min del. Har fått lite syrliga kommentarer de senaste dagarna. Jag vet att man inte ska ta det personligt. Det är iallafall tråkigt. Imorgon är jag med ledig med barnen och ska vara hemma och skrota. Skönt. Helena

Lime sa...

Det var mycket spännande på din blogg den här gången. Katterna - ja, vad säger man? Dom är ju helt uunderbara!

Spännande också med fönsterprojektet. Är ju förstås lite nyfiken på en "helbild" på härligheten :-)

Ha en bra vecka!

Love Your Homes sa...

Hej Peter, jag måste erkänna att jag tittat efter nya bilder på kissekatterna lite titt som tätt, så det är en fröjd att få se dessa härliga små troll.
Jag och maken skulle inte ha något emot en av dem, men det finns en liten fyrbent med vassa klor hemma hos oss som inte skulle komma med några glada tillrop. Vi har prövat, han vill vara ensam katt, dock går hundar bra. Fast bara om han får bestämma och det får han ( över oss också för den delen).
Hoppas det kommer fler bilder så småningom,
Ingela

Anonym sa...

Härlig story och ett underbart språk :)
A (Glassmaskinsköpar'n)

Designe sa...

Oj, så fint det blev med fönstret! Härligt att kunna se kakelugnen oxå! Vilka bedårande söta små dunbollar (kattungar)! :)

Kamomilla sa...

Så mycket jobb!! men det blir nog jättefint!
Vilken kanonbra ide!

Tack Peter för att du visar så många härliga bilder på era busiga små bebisar!!! De är ju bara så bedårande! man sitter här framför datorn och ler fåningt för sig själv...

Zäta sa...

Kvinnlig list!

Kanske parat med en portion förmåga att utnyttja rätta tillfället.

Jag måste säga att jag beundrar dej som sätter igång med så pass omfattande arbeten.

Jes/Vita villa vila sa...

Hej Peter!

Ha ha ha, som alltid en fröjd att läsa dina inlägg. Det är så kul att höra en beundransvärd makes syn på saker :) Jättefint blev det! Å kattungarna.... så ulliga & gulliga så man kiknar!

Kram på dig i blåsten!

Jes

Arga Mamman sa...

Peter! Tack snälla du för din kommentar hemma hos mig! Du skiver, som alltid, så att det värmer inombords...

Om det inte vore för att jag befinner mig väldigt lååååååångt ifrån dig så skulle jag vara rysligt intresserad av den grafitgrå kissebebisen... <3<3<3 Vi har en gammal kattfarbror som fyller 15 år i sommar och han har varit så hiskeligt ensam sedan hans bror dog för två år sedan, men jag antar att chocken över en ny familjemedlem skulle bli allt för stor... Min dröm är dock en helgrå kisse nästa gång - på pricken så där som er bebis ser ut!

Stora kramar till dig & din numera enorma familj ;)

Lina sa...

Hi hi hi, det är väll så att vara kvinna.... Vi har våra knep!
Sambon visst faktiskt om målarprojektet och ahn skulle egentligen hjälpt mig på semestern, men jag kunde liksom inte hålla mig.... Så på söndagen innan han for till Huvudstaden hjälpte han mig att röja ur ovanvåningen, men när han kom hem var allt städat och fint. Han blev nöjd han med! Men jag tror att det var lite som med fönstret.... Ha en bra dag!

Sandra / Vit design sa...

Åhh vilka underbart fina kattungar och vilken fin morsdagspresent du gav din tjej! Kram Sandra

Anonym sa...

Hej!

Såååå fina kissar. Men det skulle jag inte kommentera egentligen. Jag är lite nyfiken på hur ni behandlade ert golv. Vi ska också ha vitt målat trägolv, gärna glansigt (är det heeeelt förkastligt när man har småbarn hemma tror du?).

Berätta gärna hur ni gjort/vad ni använt för produkter. Vi har obehandlat trägolv (nylagt) i vårt nya kök, men så ska det naturligtvis inte se ut.

Slutligen: du skriver oerhört trevligt!

Mvh Jenny

Peters Projekt sa...

Jenny,
eftersom jag inte kan nå dig via blogg eller mail, ger jag dig svar här.

Först och främst är det ett laminatgolv (!) vi målat. Vi stod inte ut med ett se golvet även om det ju är slitstarkt.

Vi slipade golvet lite lätt med sandpapper, målartvättade det med "riktig" målartvätt (starkt basiskt) och målade sedan tre gånger med Beckers Golvfärg (Bas A), blank 80. Färgen är uretanbaserad och ger en mycket hård och slitstark yta. Vi väntade flera dagar innnan vi ställde tillbaka våra möbler för att låta färgen härda ordentligt.

Så långt är vi väldigt nöjda och det funkar alldeles utmärkt att ha småbarn, hund & katter hemma. Sedan skall det gärna tilläggas att visst ser man smuts och damm väldigt tydligt. Vi löser det genom att då och då fara fram med en sopborste mellan dammsugningarna.

Notera att vår färg är lösningsmedelsburen. En kommenterande bloggbesökare berättade att det ju finns vattenbaserade golvfärger också. Dessa är oftast tvåkomponentsfärger, som skall mixas innan målning. En klar fördel att slippa lösningsmedelsångorna i huset .... kolla länken.

Peter :P

Jennyshemochharmoni sa...

WOW vad fint det blev!!!! Underbart att ni kan se kakelugnen från köket nu :)De är ju verkligen guld värda :)Känner verkligen igen mig i konversationen *fniss* Kvinnans list heter det ju ;)vilka UNDERBARA små familjemedlemmar. Man blir ju helt salig!!! Hoppas ni har det bra, jag ser ju att du har fullt upp *fniss* Ha det gott!

Henna sa...

Hejsan...snubblade in över tröskeln och här har jag nu suttit en stund och läst och tittat på bilderna..Kattungarna är ju bara fööör söta! En sådan vacker mamma har de också..ljuvligt..Spännande köksprojekt ;-)

Ha en bra dag!

Mvh Anne

Kullan Pullan sa...

Är det du som är guds gåva till kvinnorna!!! Du är ju hur händig som helst. Vilka underbart söta kattungar, har själv tre små svarta som är två veckor gamla. dom har nyss öppnat sina pigga blåa ögon.
Glad midsommar/Paula

RANA sa...

Men herre gud.

Ja, jag har ju följt fönsterdebaclet redan från början, men hade inte insett vidden av det hela. VILKET JOBB!!!!!

Ja, kvinnlig list eller inte? Det händer nånting där, när männens hjärnor fylls av dåligt samvete och kvinnors ögon blir extra vackra. Gud, vilken sexistisk goja jag häver ur mig här på din fina blogg. Men jag säger som jag sa förut: där brast du en smula i rutin, min vän. ;-)!!! Ärligt talat, ni är fantastiskt driftiga och händiga och begåvade båda två. Jag är djupt imponerad. Jag inser att det är så man får saker att hända. Jag bara drömmer, jag.

Vilka små trasselsudd. Varenda bild är bedårande. Älskar särskilt när de ramlar över soffryggar och blir till små suddiga fläckar på fotot.

Du är så duktig!!!!!!!!!!!!!
Kram, Rana

Och TACK för dina ord hos mig. Oj vad de värmer.

Anonym sa...

Tack för infon om golvfärgen, Peter!

Mvh Jenny

Zäta sa...

Vill bara önska er en trevlig midsommar.
Jag gissar att ni kommer dansa runt den egenhändigt hopsnickrade midsommarstången och leka med kattungarna.

Kram
Zäta

Mina projekt sa...

Vilka otroligt, gudomligt söta kattungar!!! Jag tror att jag svimmar, bäst att jag sätter mig.. :-)

Ha en skön midsommar!

/Karina