01 augusti 2008

Ishavet (nästan), matsalen & hål i väggen x 2

Jo, det var ju bilderna på vår lille Elliot med bl.a. koraller på den sandstrand han körde tårna i. Bilderna var inte tagna på tropiska breddgrader utan snarare arktiska - närmare bestämt kring 69:e breddgraden i Norge. I princip åker man till Kiruna och svänger vänster och sedan ännu mer norrut.

Midnatt råder, tyst det är i husen . . .
Mitt i natten med bergen österut och havet västerut, strax bakom ryggen.


Vi fick med andra ord uppleva midnattssol - en helt ljuvlig upplevelse som jag kommer att bära med mig en lång tid framöver! Jag satt uppe ett par nätter och kunde följa solen hela varvet runt så att säga. Jag har förvisso spenderat ett år i Kiruna för många år sedan men då hade jag inte möjlighet att sitta ner och småmysa över det faktum, att solen belyste min hjässa "twenty-four-seven". Då klampade jag runt i Kebnekaise-massivet med en ordentligt tung ryggsäck som fick min rygg att böjas och min blick att riktas nedåt ;)

I korthet besökte vi tvillingbrorsans norska sambos familj och under besöket bodde vi hos brorsans sambos mamma (brorsan och sambon var givetvis med, inkl. deras söta Cocker Spaniel-flicka Hazel). Det var i samband med detta boende - helpension skulle man kunna säga - som vi åt oss nästan fördärvade på diverse fiskrätter á la äkta nordnorsk husmanskost. Tack snälla Oldemor för fantastisk mat! Vi blev i sanning inspirerade att äta mer fisk på hemmafronten. Måste bara plugga några norska recept först ;)

Måste också nämna, att Elliot i Norge lärde sig att cykla efter bara några darriga försök på tvåhjulingen! Dagen innan hade han frustrerat kastat iväg cykeln efter ett par, enligt honom, misslyckade försök. Dagen efter pratade jag i telefon med min far och får till min häpnad se vår son sätta sig på hojen och helt lugnt rulla utför en liten slänt med fötterna i vädret. Efter ett par så´na försök var det bara att trampa på och låta gyroeffekten sköta resten.

Å så var det matsalen. Som jag nämnde senast, skulle Ann "bara" piffa rummet så att vi sedan skulle kunna visa upp vår "baby" inkl. det upptagna hålet i väggen, som försetts med ett skjutbart fönster in till köket. Häromdagen satt vi och filosoferade kring det fönsterparti (2 x 1,2 meter) som "blev över" efter montaget av altandörren för att par år sedan. One thing lead to another och vips - så hade vi bestämt att detta fönsterparti skulle "smällas" upp i matsalen för att skänka ännu mer ljus åt rummet och även köket. Som bonus kan vi numera från matsalen beundra vår vackra stenmur bakom huset. I förrgårs går såg det ut så här:

Notera de tjocka stockarna i väggen. Väggtjockleken är runt 350 mm inräknat gips, tjock isolering, gammal panel, isolering och yttervägg. Jag använde motorsåg för att ta upp hålet. Fönstret in till köket kan skymtas till vänster om kakelugnen.

Idag är det hela klart med nymålade smygbrädor och foder invändigt/utvändigt och i vanlig ordning skall nu MormorRuthsAnn piffa och puffa. Det blir alltså två nya hål i väggen som skall uppvisas till allmän beskådan. Jag visar projektet mitt i och Ann visar "snart" det glänsande slutresultatet. Var tålmodiga . . .

Golvet har alltså målats vitt och rummet har fönster i tre riktningar. Nu snackar vi ljusterapeutiskt rum med andra ord! Känslan är fantastisk! Tack Ann för att du stod på dig och hetsade mig lite med "Ja du Peter, om vi skall få upp fönstret så borde vi nog börja nu".Nu har förresten vår sista kattunge rest iväg. Han spenderar sina dagar i Flen tillsammans med två nya kattkompisar - en liten kisse som gillar att leka och en äldre kattflicka, som ser till att de små inte röjer runt för mycket. Tack "lillkillen" för att du var en sådan bedårande kissekatt och förgyllde vår tillvaro! Vi får nog aldrig uppleva en så kelsjuk och social kisse som du. Du är ett unikum och vi saknar dig! Förlåt att jag tvingades väcka dig på kökssoffan inför den långa resan . . . du sov så sött och jag ville helst inte väcka dig . . .

Som dom säger i Norge:
Ha dééééé!

Peter :P

P.S.
H & A tillsammans med I, TACK ännu en gång för underbar vistelse låååångt ovanför Polcirkeln!

11 kommentarer:

Tidsmästarinnan sa...

å! vad häftigt!
först blev jag alldeles uppspelt över bilden på midnattssolen, det har jag kvar att uppleva i livet!

Sen blev jag nästan ännu mer ivrig när jag ser vilket otroligt kul projekt ni dragit igång, ni är ju för coola du och Ann! Kommer att bli superduper, vilket team ni är!

Många kramar till er båda och den lille cyklisten - Tour de France nästa? :-)

Kamomilla sa...

Vilka vyer! Andäktigt! Måste nog upplevas lajv!
Det blir nog fint med hålet, väntar med spänning på bilder!

Zäta sa...

Nu har jag ju slutat förvånats över era yviga projekt, men jag är ändå impad, slänga upp hål efter hål och fylla med fönster. Jag ska strax hasta in till frugan din och se om hon hunnit med några efter-bilder ännu.

Zäta sa...

Nu har jag ju slutat förvånats över era yviga projekt, men jag är ändå impad, slänga upp hål efter hål och fylla med fönster. Jag ska strax hasta in till frugan din och se om hon hunnit med några efter-bilder ännu.

Love Your Homes sa...

Hej Peter, jag håller med. Vilken stolt, bedårande liten misse. Jag kommer också sakna honom. Vilken tur han har nya kompisar. Min lilla katt ska se på deckare med mig nu, har gosat in sig vid fotänden. Ha de gott. Ia

livetpåfyran sa...

Hej Peter

Va roligt att ni tycker så lika med vad ni ska göra i erat hus tycker jag. Det blir nog superläckert och som du säger så blir det verklien ett "ett rum med ljussikt" haha

Skulle bara säga att den 20 kommer våran lilla valp Märta hem till oss!! Gissa om vi är glada. Ha det bäst o hälsa det till Ann med.

Kram Pia

Lilla Blanka sa...

Hej Peter!

Känner igen det där med att one thing leads to another..man börjar liksom i ett hörne och när man ändå håller på så kan man lika gärna...ja, som sagt.

Men det kommer bli alldeles ljuvligt med det där stora ljushålet..är 100% säker på det..och det skall bli jättespännande att se hur det blir sen..

Hoppas ni mår bra och att allt är bra!

Hälsa Ann så jättemycket!

Kraaaaaam
Mia

Jes/Vita villa vila sa...

Hej P,

Å...på besök i midnattsolens land, vilken dröm. Det måste vara underbart kan jag tänka!

Spännande att se det färdiga resultatet med hålet i väggen också ;) Ser toppen ut så här långt måste jag säga - du är ju en klippa på snickeri du!

Alltid lika roligt att kika in här!

Ha det gott med de dina i en fortsatt glad sommar!

Kram /Jes ☺

Kamomilla sa...

Tack snälla du för de fina orden, det värmde mitt hjärta så!
Kamomilla

My Lovely Things sa...

Hej!
men vilket spännande hål!!
så trevligt det kommer att bli!!
hoppas att allt är väl med er..Det har varit väldigt tomt utan ann på Bloggen!!

hälsa henne så gott..

berätta för henne att jag träffade på Isabell som har bott i er by och som nu bor i min..att hon hälsar så gott tillbaka till ann!!
ha det så bra..
Mvh anna

Fransk inredning och mode sa...

Nästa gång vill jag ha en vit katt,de är jättesöta och passar in i den vita inredningen(fniss) Jättefina bloggar ni har Kram Susanne