21 oktober 2008

Anns kökshyllor, filosoferande & höstbetraktelser . . .

En gång, för länge, länge sedan lät det nå´nting så här på hemmafronten:

"Ann, skall du inte visa upp vårt hål i väggen nu när det är klart?"

"Njae, det är ju inte riktigt klart ännu."

"Va, hur menar du?!"

"Jo, vi skulle ju ha ett par hyllor jämte fönstret och dessutom har jag inte funnit en skänk till matsalen med de rätta måtten."

"Jamen, dé é väl jättefint som det är - inte sant?"

"Jo, men det är inte som jag vill ha det! Kan du inte sätta igång med hyllorna och konsolerna snart?"

"Men jag har ingen bandsåg att såga konsoler med och det funkar inte med sticksågen."

Tomrummet jämte fönstret stack i ögonen varje dag och besöken på nätet i jakten på en bra och billig bandsåg var i allra högsta grad frekventa. Uppenbarelsen med den "perfekta bandsågen" uteblev dock - så även de tänkta konsolerna.

Tiden gick och titt som tätt blev jag påmind om avsaknaden av hemmatillverkade konsoler med tillhörande hyllor. Bandsågen lyste med sin frånvaro och med den naturligtvis även konsolerna. Min tanke var att kunna såga ut några snygga profiler ur lämpligt virke utan att behöva lägga ned flera dagsverken på slipning. Med sticksåg blir det relativt grovt sågat och med bandsåg blir resultatet bra mycket bättre - trodde jag . . .

Tre träbitar "Före"

Nåväl, efter att ha fått motta ett antal både fina och grova pikar under att par månader, kom jag på att våra bekanta ju hade en bandsåg. Kanske kunde jag låna den? Jodå, inga problem, dé é bara att komma över å hämta den. Bilen lastades, sågspånen yrde i bagageutrymmet och sedan sågades det för fulla muggar. Efter en del skissande, sågande, slipande, limmande och skruvande var konsolerna klara och sedan gällde det att hitta ett par hyllor med passande patina.

Då mindes jag vårt andra hål i väggen och de brädor, som innan motorsågningen fyllde utrymmet. Brädorna hade perfekt tjocklek och den höga åldern var uppenbar - grova märken i virket och påtagliga vankanter. Perfekt!

Ja, så till slut blev det ett par egentillverkade hyllor med konsoler. Allt vackert målat, shabbat och vaxat efter konstens alla regler. Snyggt jobbat Ann!

Ann visar helheten här

Under min bortavaro från bloggen har jag bl.a. filosoferat kring bloggandet som företeelse och fritidssyssla och kommit fram till följande mer eller mindre djupsinniga slutsats.

För att kunna göra anspråk på att rubricera sin blogg som en s.k. "inrednings-/pysselblogg", krävs det fem saker/förutsättningar:

1. Ett mindre eller större projekt att pyssla med
2. Tid att pyssla eller om du så vill "tillverka/snickra ihop något"
3. Inspiration att pyssla/snickra
4. Inspiration att därefter i en blogg presentera pysslandet/snickrandet i text & bild
5. Tid och energi att faktiskt göra det sistnämnda

Som säkert flera av er bloggare upplevt, infinner sig inte alltid alla dessa förutsättningar på samma gång. Å dé é då det blir "problem" . . . ja, problem är väl för mycket sagt men underlaget för bloggandet blir i varje fall klart reducerat om man säger så. Då kan man ju eventuellt återanvända lite bloggmaterial men för detta krävs åtminstone en ganska stor portion av punkt 4. ovan. Om man dessutom mitt i allt detta mister sin Far och ägnar en stor del av fritiden åt alla upptänkliga praktikaliteter - precis, då blir det lite av ett blogguppehåll.

Annars har jag den senaste tiden varit ute och kollat in mina favvobloggar och som alltid imponerats och inspirerats av all energi och möda, som kommer till uttryck i en härlig bild- och textkaskad!Här har vi förresten haft höst ett tag nu ;) Kantarellerna har räckt till några härliga kantarellsåser och äpplena har stått som spön i backen . . . liksom. Tänk vad härligt det kändes när jag såg att kantarellerna i "matpalatset" kostade 200,- kr/kg. Hemma låg det en påse med kantareller värda i varje fall runt 90 kronor - wow, som en smärre vinst på Lotto!


Kombinationen tre sorters äpplen i trädgården, skogen runt hörnet och ett gäng Bambi inpå knuten ger som resultat små, söta spår i den uppblötta gräsmattan, små högar med svart rådjursspillning här och där, avbitna blomsterknoppar och slutligen en argsint trädgårdsmästare (läs hustru) på krigsstigen. Jag tycker att det är näpet med besök av rådjur och älg i trädgården men Ann får något mordiskt i blicken när hon inspekterar sina tänkta höstblomster, som inte blev av så att säga. What can I say? Grabbarna med klövar där jag har fötter är ena riktiga gourmander - inte sant? Endast det bästa är gott nog åt de små liven ;) (Vad säger du Rana, visst är dom charmiga? Moahaha . . . )

Vill avsluta med att tacka för alla uppmuntrande och energigivande kommentarer i samband med mina senaste inlägg.

Stort TACK och kram till er alla!

Peter - på G . . . tror jag bestämt . . .

16 kommentarer:

Anonym sa...

Hej!
Jag bara suckar och önskar att du var här, hos mig! Ja, nu är det inte så vansinnigt som det låter. Jag vill bara ha en så otroligt händig man! Min Gubbe är händig, men inte så händig som du och inte så snabb heller! Tre månader är väl ingen tid att vänta! Jag ska minsann be Gubben läsa ditt inlägg! Så får vi se!
Ha det bra!
Hulda

livetpåfyran sa...

Hej Peter!! Jag har kollat din o frugans blogg nästan varje dag för jag har längat efter att få höra ifrån er!! Tänkvärda ord som alltid. Ursnygga hyllor du har gjort du händige man! Jag är "dessvärre" gift med en pedagog/musiker som gärna hade fått gå i skola hos dig... fast han är ju inte jätteintresserad av snickeri mm. MEN DET ÄR JAG, och jag blir så arg och frustrerad över att inte äga några maskiner utan skickar mina prylar till min bror som gör allt i snickeri och kakelbranshen. Han gör det så snällt för sin syster yster.

Jaja man kan inte få allt och tur är väl det på något vis.Världens snällaste make har jag och omtänksamma som sjunger fina visor till sin fru och släkt:)

Hur är det med Ann och bebisen? Jag hoppas hon tar vara på sig och njuter av den tiden som är nu, ljuset i hösten lukterna och eran goa svamp! Hälsa henne från mig är du snäll!

Kram till eran familj från Pia

Jennyshemochharmoni sa...

Hej på dig! Kul att se att du är tillbaka :) Förstår mycket väl att du haft en paus med tanke på allt som har hänt. Vi (maken och jag) är dock glada över att få spana in dina fina hyllor och läsa en rad här :) Må så gott och trevlig helg!

Brunkullan med Mosipperötter sa...

Å vad trevligt att se att du är på G igen som du säger:)
Förstår förståss att det varit en tung tid, och att det kommer ta lång tid innan allt börjar kännas roligt igen kring bloggandet.

Så länge njuter vi av att o:a och a:ha oss åt dina snickerikunskaper:)

Over and out

Lilla Blanka sa...

Hej Peter!

Tusen tack för hjälpen med min banner! Nu ser den fin och stor ut :) Ja, stor i alla fall, som jag mailade dig så skall det ju till förändringar/förnyelser ;)

KUL att höra från dig igen och KUL med nytt inlägg..och WOW vilken jättefin hylla, konsollerna är såå proffsigt läckra!

Hihi, var tvungen att "tvinga hit" Niclas från filmsoffan och kaffekoppen till datorn.."Kolla vad fint han har gjort!"

Han instämde =)

Ha det så bra, nu skall jag in till din fru ;)

Kraaaam
Mia

Zäta sa...

Åh, vad roligt att du är på G.

Och du behöver ju inte facka in dej i inrednings- eller pysselbloggsfacket om du inte vill. Det är helt okej att skriva om vad som helst.
Tycker i alla fall jag, trallallala...

Ha en finfin helg!

Kamomilla sa...

Vad roligt att du skriver igen! Hyllorna är ju bara så vackra. Vilket härligt par ni är som arbetar så bra ihop och kompletterar varann!

Ha en skön helg. Hoppas den höststorm som ska drabba oss på söndag inte sveper över er också.
Kamomilla

Ika sa...

Roligt att läsa att du känner att du har fått tillbaka lite inspiration igen. Ibland behöver man göra nånting helt annat så är det bara. Himlen är full med änglar/stjärnor tänker på dem varje dag!

RANA sa...

Hallå, min vän, jag tror minsann också att du är på g! *segervisst leende*

Snälla du, tack för den passningen. Hahaha!! :-D Vore jag inte vegetarian, skulle jag pronto springa ut och knocka dem och göra rådjurssadel av dem på fläcken!!!! Otyg! Ligister! Idioter! Pajskallar! Och nu kommer det: bajsfleppon!!

Jag blir så imponerad när jag ser dig trolla fram hyllor och möbler. Jag fattar inte hur du gör.

KRAM!
Rana

*glad för din skull*


PS. Tack för orden hos mig. De värmer!

Jes/Vita villa vila sa...

Hej Peter,

Tack för dina alltid så goa kommentarer hos mig - jag blir verkligen jätteglad!

Härligt att höra att du är på G i bloggvärlden igen för vad skulle jag göra utan dina otroligt sköna inlägg???

Bara du snidar ihop så fina konsoler "bara sådär" - med eller utan bandsåg ;) Lyckliga Ann! Superfint blev det!

Vi ses snart igen i bloggvärlden va?

Kram Jes

RANA sa...

Tack för varm omtanke, världens bästa Peter!

Zäta sa...

Hej!

Vill bara tala om att jag fortfarande kika in till dig och har både dig, din fru, och era två barn (särskilt det i magen) i tankarna.

RANA sa...

Så himla fantastiska nyheter. Jag är glad för din skull. :-D Hoppas du har en mysig helg.

Kram, Rana

Arga Mamman sa...

Hej Peter! Jag önskar dig & familjen en riktigt skööööön helg!!! Kramis!

Lo sa...

Hej. Vilka fina hyllor du gjort. Är ni klara med projektet nu?

Hälsningar
Lo

Lo sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.