27 november 2008

Pestrummet blir sovrum & arkeologisk utgrävning . . .

Under en längre tid har Anns Pestrum (länk till både pestgarderob och pestrum) genomgått en ordentlig förvandling. Laminatgolvet har brutits upp och kastats ut genom fönstren, det gamla plankgolvet (gammalt, rangligt vindsgolv) har plockats av från de gamla reglarna/stockarna och sågspånet i utrymmet under har skyfflats omkring med spade och kratta!

Laminatgolv på hög, plankgolvet synligt

Laminatgolvet var både kraftigt lutande samt bubbligt och rangligt att gå på. Anledningen till lutningen är helt enkelt, att huset efter alla år har satt sig så att de bjälkar som ligger närmast den stora murstocken ligger där dom alltid har legat samtidigt som delarna längst ifrån murstocken har satt sig och sjunkit ihop. Så långt är allt väl.

Anledningen till bubblighet och ranglighet var, att någon före oss hade lagt flytspackel rakt på golvbrädorna (!) i ett naivt försök att få golvet i våg. Flytspacklet hade "smetats" ut med tydliga skarvar här och där. Ovanpå detta hade man lagt golvfoam och därefter ett plastigt låtsasparkettgolv (laminat). Joråsåatte . . . (en liten verbal blinkning till "En mammas dag-Helena")

Flytspackel på plankgolv Första plankorna borta

Nåväl, de gamla plankorna återanvände jag som material för att få golvet i våg. Efter snack med min snickarmentor Ken (svågern), spikade jag fast plankorna på sidorna av varje stock och använde ett långt vattenpass för att få varenda planka i våg - både i längd och bredd. För att få ned plankorna jämte stockarna, var jag tvungen att skyffla undan sågspånet med följd att det dammade nå´t så fruktansvärt! Jag förbrukade fyra skyddsmasker under golvprojektets initialfas och var ändå svart som en sotarmössa i näsan. När man kollar runt på nätet efter tips på hur man lägger golv och vilka verktyg man behöver, har man inte någonstans nämnt spade och kratta ;)

Efter att alla plankor spikats fast var jag också tvungen att lägga ned några reglar mellan stockarna eftersom avståndet mellan stockarna ofta var både 1 meter och över det. För dig som snickrat en del, så vet du att det är c/c 60 som gäller och absolut inte c/c 100 eller c/c 110. Reglarna "svävar" mellan stockarna så att varje golvbräda sedan kan skruvas fast i respektive regel. På så sätt stöttar golvbrädorna upp varandra. Även detta var ett tips från Ken.

Plankor spikade på stockarna Plankor spikade på stockarna

I vilket fall som helst ligger det 25 mm tjocka furugolvet på plats och jag är både nöjd och stolt över det uträttade arbetet. Nu väntar målning av golv, väggar och tak varefter inflyttning skall ske. Förhoppningen är att rummet skall vara klart innan den 18 februari då det är tänkt att det lilla livet i Anns mage skall få se världen för första gången. Jag är övertygad om att vi skall hinna få rummet klart långt innan dess. Elliot skall få ta över vårt nuvarande sovrum. Häromdagen konstaterade han att "jag kommer verkligen att få ett stort rum!". Det bör i sammanhanget noteras, att "rummet" idag är en stor, öppen yta, som framöver måste förses med en avdelande vägg för att kunna kallas rum. Ännu ett projekt alltså . . .

När man tittar på den blå tapetremsan, som tidigare doldes av en golvlist, kan man konstatera att skillnaden mellan dörrtröskelhöjd och golvet längst bort är närmare 1 dm! Helt plötsligt har vi fått ett trappsteg mellan sovrum och linneförråd!

Gammal golvlutning synliggjord Nästan 1 dm skillnad!

Vilken färg tror ni att vi skall ha på väggar, golv och tak i vårt blivande sovrum? Kan det möjligen vara . . . vitt?! Självklart skall det bli vitt! Jag lever ju tillsammans med MormorRuthsAnn och hon har genom åren påverkat mig så till den milda grad, att jag idag anser att vitt är det enda alternativet - hemma hos oss. Annan färg kan man tillföra genom att piffa & puffa och addera diverse pyssel här och där. Du vet väl att vitt kan fås i en mängd nyanser? Hemma hos oss har det handlat om råvitt och kalkvitt. Dessa nyanser bryter väldigt fint mot varandra.

Måste också berätta vad jag hittade för saker i sågspånet! I närheten av dörröppningen till vårt linneförråd/syrum, den f.d. pestgarderoben, fann jag flera spännande saker. Dels gamla porslinsskärvor och en tvåöring från 1932 men också diverse texter som antydde ett ursprung långt äldre. En liten bibel med sirlig text och även enskilda bibelblad med ännu sirligare text. Det mest spännande var ändå den tidningssida (?) skriven på högtravande, gammaldags engelska med referat från det brittiska House of Commons där dåvarande Prime Minister Lord Palmerston debatterade problematiken i Schleswig-Holstein. På andra sidan av detta dokument fann jag texter med information om brittiska bolag med teodlingar i Indien, antal aktier i bolagen och inte minst datumangivelser från bl.a. November 1863! Enligt uppgift är vårt hus byggt 1863 och jag blev/är ordentligt upprymd över att jag funnit tryckt text med referens till husets byggår!
Tidningssidan på engelska påminner om en sida man mycket väl hade kunnat finna i dåvarande Göteborgs Handels- och Sjöfartstidning. Just nu ligger sidan i press i min Mors gamla "Bonniers Kokbok". Så snart jag får tid, skall sidan ramas in och förses med glas på båda sidor. Därefter skall den upp på en lämplig vägg i huset. Det låter kanske lite barnsligt men den här tidningssidan är det som betytt mest för mig under golvprojektets gång.

Avslutar med att konstatera, att golvprojektet är något jag skjutit ifrån mig under flera år. Jag visste nämligen redan från början, att det skulle bli ett omfattande arbete att få golvet i våg och jag har därför många gånger besvarat Anns finstämda "Skall vi inte fixa golvet snart?" med "Jamen Ann, det krävs ett jäkla jobb för att få ordning på det rummet!". Så här i efterhand är jag jätteglad att Ann hetsat mig lite . . .

Porslinsskärvor, gammal text, tvåöring, snickrad detalj etc.
Ha nu en skön period fram till jul och låt dig inte dras med i stressracet, som kan riskera att förstöra grunden för en "Lugn och fridfull jul". Om du skall vara ansvarig för julfirandet för en mängd släktingar - glöm inte konceptet "knytis" enligt följande exempel: Du fixar skinka och sill (alternativt griljerad kålrot och bönsallad) så fixar jag revbensspjäll och julöl (alternativt broccoli och källvatten). Måste ju ge ett vegetariskt alternativ också - eller? ;D

Som vegetariskt alternativ till julbordets Prinskorv får jag väl travestera Sven Melanders klassiker: "Det går lika bra med sparris!".

Puss på kinderna från
Eder Peter :P - "hundra år yngre än huset"

24 kommentarer:

Gårdsromantik sa...

Men så länge sedan jag var in här - nugäller dte att läsa ikapp - skall genast kika in i frgans blogg efter det!

Hälsningar Maud

Vita hjärtan sa...

Hej!

Fantastiskt roligt att du hittade gamla tidningssidor! Tänk att något så vardagligt faktiskt är det roligaste. Måste berätta om när jag var i Egypten nyligen. Hittade inget att köpa direkt som minne. Men så fick jag syn på en tjej som hade fått något inslaget....i tidningspapper. Så häftigt! Gick till receptionen och frågade om jag kunde få köpa en Egyptisk tidning, berättade varför och killen i receptionen gillade idén olika mycket som jag. Så min souvenir från Egypten är en dagstidning, full av arabisk skrift. (Hoppas bara den inte är terroristisk på något vis ;-) )

Kram Annemari

livetpåfyran sa...

Hej på er!
Äntligen ett inlägg, jag har tittat in så ofta och undrat hur ni mår och så...Vilket mastodontprojekt du har satt dig för OCH klarat!(jag räknar inte med det andra som är kvar för det känns futtigt i jämförelse:)

Vilka undebara skatter du har hittat!! Jag hade också velat rama in och spara skriften.

Nu önskar jag er alla en underbar
1:a Advent ,med mycket ljus och värme, kraaam Pia

lottens vita och gröna sa...

hallå peter, long time...kul att du tillbaks, saknad är du och ann, hälsa henne det, att jag saknar henne!!!

härligt när huset visar sina hemligheter, måste den stunden ha fantiserats om för länge sen när saker kanske lades dit med flit! rummet kommer bli så härligt och när ann får fritt spelrum! underbara konsoller du gjort, ha det sååååå gott nu, pussar tillbaks! varmkram lotten

RANA sa...

Hahaha, nämen heeeeeeej, Peter. Jag har saknat dig och dina inlägg - obs förbjudet att uppfatta detta som krav eller hets. ;-)

Mycket intressant och imponerande att läsa om golvbygget och allt fixande och donande. You go, handy man!

Kul med skatter från förr. Hör vi suset från tidens vindslag..?

Joråsåatte... Hahaha. Älskar ditt språk!

Kram från en något flipprig Rana.

Annika sa...

Hej!
Hoppas och trevlig 1:a advents kväll.Vilka skatter du hittat i golvet, så fantastiskt roligt och spännande med gåvor från historien. Man känner livet i huset och dess tidigare ägare. Vi gör på samma sätt i vårt hus och lämnar något i väggarna till framtidens ägare.
Ha de bra.
Kram Annika

Love Your Homes sa...

Hej Pietro,
alltid lika trevligt med inlägg och kommentar från dig.
Det händer en hel del hos er läser jag och inspirerande föremål hittas i skattjakten,..visst är det kul med historia i alla former, en liten drivmotor.

Nåväl, skönt att se att det finns andra som sliter med golvprojekt, fast mitt är inte lika avancerat denna gång som Peters. Fast sågspån har jag så det räcker, att jag för tillfället lagt ned allt vad adventsutstyrsel heter!!

Lugnande att höra att mycket är sig likt därnere vare sig det blir jul eller ej, och att ni alla mår bra.

Puss på ena kinden till dig och den andra till Ann.
Från Ia

Love Your Homes sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
RANA sa...

Hej igen. :-) Idag skickar jag iväg en liten ironisk blinkning till dig hos mig. Och en fråga.

Thomas sa...

Tjena. "Tysk"Thomas kikar in.;-)

RANA sa...

Hahaha!!!!!!!!!!!!!!!! Hörru du, är du uppstudsig??? Din lilla, muckande, impertinenta människa!
:-) Jag tycker mig ana ett MYCKET illa dolt ironiserande över min lagning?

Jaaa, det läcker. Neeej, det höll inte ens en dusch. Jaaa, det är blått presentsnöre. Vad är det för fel på det, min gode junker??

Trots detta: Kram i natten,
Rana

Thomas sa...

Tjena igen. Kommer att bege mig på en resa genom din blogg ikväll.

Dom där julkorten blir färre och färre. Kan iofs bero på att släkten blir mindre och mindre...

/Thomas

Tidsmästarinnan sa...

Halloj!
Grattis till fynden, jag blir alldeles uppspelt när jag läser, förstår mycket väl att du tyckte det var kul! Man kanske skulle blivit arkeolog...

Och vilket hästjobb! Jag är djupt imponerad. Det blir kanon!

Nu måste jag kika in hos Ann också - ha det så gott!
Kram
Susanne

Kullan Pullan sa...

Vilket projekt!!!
Man blir mäkta imponerad. Hittade i våran kammare tidningsidor som använts som isolering och dom var daterade 1942 och andra världskriget höll på att ta slut. Det är så att man får ståpäls.
Ha det gott Paula

Zäta sa...

Oj, det är inte klokt vad duktiga ni är! Och i det här fallet du.

När mina föräldrar gjorde om på sin gamla vind hittade också härliga gamla böcker. Det är så häftigt. Jag förstår absolut att fyndet av tidningssidan är det som betytt mest för dig under projektet.

Fridfulla helger tillönskas!
Kramar
Zäta

Anonym sa...

Hej!
Vilket härligt fynd! Men tror du inte att de som byggde la dit det som en tidskapsel? Det har vi gjort när vi har byggt om. Lagt in en dagens tidning, skrivít ett brev med bläckpenna(beständigt) Och berättat lite om oss och något kuriosigt. En gång skrev vi vad vi skull ha till middag den dagens kväll. Så eftersom du blev glad, så säger jag: gör likadant! Då glädjer du någon annan om många många år. Och glöm då inte att berätta om ditt fynd, för det stärker ju husets historia.
Ha det bra!
Hulda

RANA sa...

Hahaha. Fortsätt gärna vara impertinent. Jag gillar det.

Ingela sa...

Oj, vilket projekt! Kul att se att det är någon mer än jag och maken ger sig på sådana "massiva" projekt. Vi har blivit idiotförklarade många gånger under årens lopp när vi renoverar, men när varje projekt blir klart är vi oftast väldigt nöjda. Hemma hos oss har vi nyligen satt igång med ett nytt renoveringsprojekt som visade sig bli ett helt annat än det vi tänkt från början. Blir lite inspirerad att skriva om det nu när jag läst ditt golvinlägg.

Ha det gott!

Zäta sa...

Glad advent!

Kannor och karaffer sa...

Hej Peter - eller från och med nu skattletaren! :-)

Var rädd om alla dessa skatter - gör något skoj av dom som minne från huset.

Förstår att du inte har legat på latsidan och det ska väl vara klart innan dagen D förstår jag ?

Kör hårt bara det är lika bra så får du njuta sen av en harmonisk julhelg ....hihi

Här kör vi på för fullt också men min J har sagt att inga nya projekt innan jul men de som pågår de skall vi göra klar....(lite sur blev jag för jag hade några fler på att göra listan - men den här gången gav jag mig för hussfriden skull)

Ha det gott - himla fint får ni iallafall!

Ann

Lo sa...

Hej, kul att läta om ditt golvproject. Sånt är inte lätt att hålla på med. Spännande med tidningen!

Må gott!/Lo

Zäta sa...

Vad mysigt!

Nu snöar det hos dig!

Kamomilla sa...

Moi Peter! Länge sen sist!
Tack för din härliga varma kommentar hos mig!
Visst är Svante som ett barn, han är efterhängsen, trotsig, bajsar och kissar jämt och ska matas regelbundet. Han är en hel massa hund i ett litet skal. Envis som bara den,(riktigt terriertemperament minsann) och ettrig och uppkäftig men ändå bara så go´så go´! Vi är så glada över honom även om den här första tiden är ganska jobbig.(hans tänder är så attans sylvassa och sitter fast ÖVERALLT) Men nog blir det karl av honom också ;)

Visst var det synd att reportaget hos oss inte blev av ännu, men vi räknar med tredje gången gillt i februari... Men om du tror att vi har rent i knutarna ännu så misstar du dig! :D

Gratulerar till det stora jobbet med golvet. det är nog ett arbete som belönar sig i längden! Roligt med fynd också, vi hittade också tidningar när vi rev huset. De äldsta var från 1886, men huset är nog äldre än så. Dessa satt på väggarna och ger nog bara en vink till när de hade tapetserat första gången.

Nu önskar jag dig en underbar Jul med familjen! Ni ska ha det så gott så!
Hyväää Joulua... Jag är imponerad av din finska Peter!!

Anonym sa...

Tack för en utförlig beskrivning av golvläggning.
Vårt sovrumsgolv är en kälkbacke.
vi har fått såga av sängbenen en decimeter vid huvudgärden för att ligga i våg!
Skulle också behöva räta upp, med andra ord!
Bra jobbat!

kul att hitta små skatter under golvet. Jag är så glad över våra köpebrev i original, med snirklig handstil. Ska ramas in också.

Nu bloggar jag igen.
ingela :)