25 maj 2009

Det lilla snickeriprojektet löper vidare & altanbyggartider

Snickeriprojektet löper vidare och jag vill visa vad som hänt sedan sist. Som Syster Ruffa gissade, så handlar det om att bygga en säng åt storebror Elliot. Där Ann och jag sovit tidigare har vi ett snedtak, som passar alldeles utmärkt att bygga in. Således inköptes drygt 100 meter av vårt favvomaterial råspont (dim 17 x 95 mm) tillsammans med ca. 50 meter regel (dim. 45 x 45 mm) och en platta MDF (dim. 19 x 1220 x 2440).

Detta material kompletterades sedan med "lite" ankarskruv, Tremcos montagelim PL 600 och dyckert. Å vips, så hade vi början till en platsbyggd säng!

Från skiss . . .
. . . till bygge . . .

Nu är ju detta bara stommen men tanken är, att den inbyggda sängen skall ha en sorts garderob på varje sida med tre hyllor i varje samt tre med hjul försedda utdragslådor under sängen. Lådorna blir drygt en meter djupa och kommer därför att rymma en hel del prylar och leksaker. De skall delas in i sektioner så att Elliot kan hålla isär sina olika leksaker - LEGO där, trämekano där, bilar där å Flexitrax där liksom ;) Det hela är nästan klart men jag har inte hunnit ta bilder ännu. Du får hålla tillgodo med en skiss istället. Nå´nting så här skall det bli . . . givetvis vitmålat med Flüggers snickerilackfärg.


Så var det då altanbyggartider! För ca. ett år sedan uppmärksammade jag det faktum, att många i hus boende män i landet får en jagad och lätt stirrig blick under våren/försommaren pga att hustrun, sambon, älskarinnan eller motsvarande har beställt en altan av mannen. Har man inte byggt altan tidigare och dessutom gillar att surfa på nätet, så blir det till att klicka sig runt för att finna ut hur man skall sno ihop den där högt efterlängtade träkonstruktionen.

Jag var själv en sådan man - med lätt stirrig blick alltså - som för ca. tre år sedan sökte på nätet efter tips på hur jag skulle gå tillväga. Under mitt altanbygge tog jag en massa bilder och när bygget var klart, byggde jag en hemsida där jag samlade mina erfarenheter kring altansnickrandet - allt för att förenkla det hela för mina altanbröder där ute. Mitt altanbyggarinlägg på byggahus.se har nu lästs över 140.000 gånger (!) och besöksstatistiken på hemsidan talar sitt tydliga språk - i Sverige byggs det sanslöst med altaner under våren!

Här följer några favoriter i repris:
Förra året målade vi staketet vitt. Detta hade Ann längtat efter ända sedan jag drog i den sista trallskruven i altanen under sommaren 2006. Så här blev det:Då återstår det bara att önska alla altansnickrande män och kvinnor lycka till framöver! Behöver du nå´t tips så är det bara att maila . . .

Eder Snickar-Peter :P

3 kommentarer:

Kamomilla sa...

Åh! Det där kommer att bli jättefint!
Väntar med spänning på att se det färdiga resultatet!

RANA sa...

Alltså.

Det är helt makalöst vad du är duktig!!! Jag är riktigt imponerad. Visst, av händigheten. Men mest av det tålamod och den noggrannhet som jag förusätter att man måste ha. Bravo, Peter!

Tack för gratulationen. :-) Vi har ju talat om det förr. Sånt landar fint när självkänslan leker kurragömma.

Trevligt med en liten nattkonversation igen (okej, erkänner att det kanske var lite överdrivet att kalla ett par kommentarer för konversation). Det var ett tag sen. Det är som det är.

Kramar till en tvåbarnsfar! :-)

/R

Jeanette sa...

hejsan
vilken fin terass ni har, undrar om det är ett partytält som du har på uteplatsen
själv har jag oxå en uteplats
som är 8m lång och 4m bred, har du några tips om vad man kan ha istället för en markis som kostar över 10.000
mvh Jeanette