02 juni 2009

Pappa kom ihåg i år . . .

Vid den här tiden förra året - dagen då Mors Dag firades alltså - startade jag dagen med att med rodnande kinder slå upp mina ögon, lämna sovrummet, gå ned för trapporna och med skuldmedveten blick sätta mig vid det dukade frukostbordet runt kl. 9. Missen, som jag får skylla på trötthet, resulterade så småningom i ett trevligt hål i väggen mellan kök och matsal. Vägen dit beskrevs av både Ann och mig själv. Slutresultatet kan man få en glimt av här.


Nåväl, i år undvek jag i varje fall direktiv för ett nytt snickeriprojekt i samband med intagandet av Mors Dags-frukosten. I år fullföljde jag ambitionen att faktiskt ställa väckarklockan och därefter vakna till dess signal. Väl uppe gick jag över till Elliots rum och väckte honom. Bara det är ju smått fantastiskt! I normala fall är det han som väcker oss - tidigt! - de övriga 364 dagarna under året.

Vi tassade ner till köket och jag bad honom att rita en teckning kring det foto av honom och lillebror jag limmat på ett papper. Han satte igång och själv smög jag ut i trädgården för att plocka lite blommor. Morgonen var för övrigt helt ljuvlig! Ljumma vindar, strålande sol, blå himmel, kvittrande fåglar, bräkande lamm och inte minst pipande fågelungar i fågelholken på lekstugan.

När jag sedan kom in för att sätta blommorna i en vas, fann jag för det första ingen vas (möjligen beroende på att Ann som bekant flyttar omkring våra prylar då och då ;) och för det andra fann jag inte heller något snöre att knyta runt blommorna. Det fick bli lite hederlig najtråd istället! Lite som att limma ihop ett pepparkakshus med hjälp av limpistol . . .


Frukosten åt vi sedan på farstukvisten i den varma brisen - helt fantastiskt behagligt! Lille Oliver hade dessförinnan fått sig en stadig mjölkfrukost och låg nu och sov sött i barnvagnen.

Nu kan man ju möjligen betrakta detta blogginlägg som en klapp på den egna axeln men jag ville bara dela med mig eftersom jag är så nöjd med, att jag faktiskt fick till något som kan kallas firande av Mors Dag. Sedan skall jag villigt erkänna, att det var Ann som fixade lunchen under tiden som jag snickrade på Elliots nya sängmonument. Sängen är snart färdigsnickrad - jag skall bara klä de tre lådfronterna med råspont.

Ja, vi säger väl så för nu. Ha det gott i sommarvärmen!

Peter :P

8 kommentarer:

Kamomilla sa...

Visst får man ge sig en rejäl klapp på axeln och till och med fiska efter lite beröm när man gjort nåt bra! :) Och tänk så bra, du har ju lärt dig att ett tidigare misstag. och du gör ju knappast om det! ?

Ha det bra!
Kamomilla

Kamomilla sa...

Hej du Peter!

Det är en riktig tidstjuv den här bloggvärlden och jag måste säga att jag inte heller begriper hur småbarnsföräldrar hinner med bloggandet eller hinner med att besöka dem som kommenterar... men det är härligt när någon tar sig tid att lämna en kommentar och uppmuntran sitter ju alltid bra!

Själv har jag barnen redan så stora att de inte upptar min tid annat än när de är hungriga eller vill ha fickpengar eller en stor kram! :) Den äldre fyllde just 18 och jobbar långt borta från hemmet nu under sommaren och 14 åringen hänger mig inte i hasorna precis...
Om vädret tillät skulle han väl hänga med kompisar på stranden varenda ledig minut. Så jag hinner ju bläddra runt i cybervärlden...

Du har rätt, jag är inte en svenska som flyttat till Finland, utan en helt tvättäkta finlandsvensk. Född och uppvuxen i Åbo som jag är, så har jag lärt mig båda språken och kan dem helt flytande även om svenskan är starkare. Jag har gått i finlandsvensk skola och majoriteten av mina vänner och släktingar är svenskspråkiga. Jag upplever mig väldigt finlanssvensk och håller hårt på våra finlandssvenska traditioner som faktiskt skiljer sig från de purfinska traditionerna. När vi för två år sedan flyttade ut till den ganska starkt finlandssvenska skärgården i sydvästra Finland förstärktes känslan förstås.

Det är bland annat vetenskapligt bevisat att finlandssvenskar lever längre och lyckligare än finnar, mest för den starka gemenskapen (den "finlandssvenska ankdammen" där man tar hand om varandra) Så jag känner mig lyckligt lottad och stolt över det! :)

Roligt att du hann kika in hos mig och lämna en sån mammutlång kommentar, jag blev riktigt till mig och måste läsa upp den för min kära man! Njut av de dina, de härliga små killarna du har. Tiden går fort och innan du hinner blinka så har de vuxit upp, tömt ditt kylskåp, till och med ätit upp skalet på det, gjort din hustrus armar till orangutangarmar av att släpa hem litervis med mjölk, och länsat din plånbok för diverse cykel- eller mopeddelar och gett dig ack så många gråa hår...
Men varje grått hårstrå vittnar om livet, att det är som bäst när man är mitt i det!! Det känns som en klische´ att säga att det går fort men du, det gör det verkligen!!

Stor Kram och en önskan om en härlig sommar till dig och hela din familj, från Åbolandsskärgård!

RANA sa...

:-) Sweet, Peter!! Cred till dig.

Jag minns mycket väl vad som hände hos dig förra mors dag. (Däremot kan jag INTE acceptera att ett år har förflutit sen dess!!)

Men du. Min make kom inte ihåg mors dag vare sig förra året eller i år. Det bara är så. Barnen kommer av nån märklig anledning ihåg pappa på fars dag men inte mamma på mors dag. Shit, nu lät Rana lite bitter; det var faktiskt inte meningen.

Det var detta jag skulle komma till: jag minns mycket väl vad som hände, vad du gjorde. Jag vill minnas att jag lite rått (läs: avundssjukt) kallade din kärlekshandling för ÖVERKOMPENSATION. *ler*

Inser att jag har missat nåt. Jag borde egentligen kunna få massor av grejer gjorda här hemma för att jag inte blev morsdagsfirad? Va? Va?

MASSOR AV KRAMAR,
Rana

livetpåfyran sa...

Hej Peter!

Klart du ska ha cred för det du gör!

va härligt och harmoniskt ni verkar ha det. Visst är det en ljuvlig tid nu...Ska bli trevligt att se ditt sängbyggande när det är klart, va duktig du är som fixar och trixar.

Ha det gott hela familjen i sommar!!

Kram Pia

EN INREDOHOLIC sa...

Hej Peter!!

Ville bara kika in här och få lite glada tillrop! må väl!

Jannice

EN INREDOHOLIC sa...

Tack du goa :)

Vet du vad, han har BARA Vansbrosimningen kvar :) Sen är klassikern avklarad !

Tjingeling

RANA sa...

Jag återvänder, läser och ler. Du är bäst!

/Rana

RANA sa...

Jaha. är jag en stalker nu? Igen?

Jag har en fråga fråga till dig idag.

:-)

Hjälp?

/Rana