20 juli 2009

Jag VILL ha stekt svan till middag!

Jag ber att få återkomma kring rubriken. Den refererar bl.a. till fruars listighet när det gäller att få saker utförda på hemmafronten ;)


Nu har vi till slut funnit lämpliga beslag till lådorna i Elliots nya sängmöbel. Det blev skålhandtag med en lätt rostig finish, som matchar beslagen på dörrarna. Förutom att få handtagen på plats, har Ann även målat lite text på respektive låda. Vi skrev ut texten på papper, kalkerade på lådorna och målade sedan svart färg med stadig hand och liten, styv pensel. Jag tycker att Ann gjort ett förträffligt jobb. Hon ville inom parentes sagt inte ha ett alltför lantligt/snirkligt typsnitt utan istället ett med en mer industriell känsla - det blev därför typsnittet "Stencil".


Som jag nämnt tidigare, har vi delat in de tre lådorna i sektioner för att kunna härbärgera Elliots olika leksaker i lämpligt stora fack. Lådorna är ganska stora (100 x 60 cm) och rymmer därför en hel del. Någon låda har delats in i två stora fack och en annan i sex fack enligt nedan. Varje låda är försedd med sex små hjul så att man enkelt skall kunna dra ut lådorna i sin fulla längd.

Vi har inte bestämt oss för om vi skall orka måla lådorna invändigt också. Tror inte att Elliot bryr sig i och för sig. Här har vi ännu inte gjort om den tillfälliga myshörnan till säng. Bilden längre ned visar dock ett första steg i den riktningen.


Naturligtvis har frågan kring golvets färg och material osökt dykt upp. Helst vill Ann byta ut golvet mot ett trägolv, vilket jag motsätter mig. Givetvis skulle det bli jättefint men det skulle också innebära en hel del arbete pga att utrymmet som helhet inte på något sätt kan beskrivas som fyrkantigt - en massa spännande vinklar och vrår får man på köpet. Ett alternativ skulle naturligtvis vara att måla golvet vitt på samma sätt som vi gjort i andra rum. Vi får se . . .

Här börjar Elliots säng så sakteliga skymta fram


Så var det detta med den stekta svanen. Jag vet inte om ni minns Povel Ramels (eller Hasse & Tages?) uppsättning där en bortskämd flicka/ prinsessa med hög stämma lät omgivningen förstå att "Jag VIIIILL ha stekt svan till middag!". Oavsett detta så var det precis denna scen jag kom att tänka på, när jag häromdagen läste vad en man ombetts av sin hustru att skapa där hemma.

Jag har ju ibland med glimten i ögat raljerat kring det faktum att Ann emellanåt har alltför vilda idéer när det gäller att fixa till här hemma. Inga överdrivet allvarliga saker även om en av de "värre" var förslaget om att flytta köket till andra änden av huset.

Ni som hängt med ett tag vet, att jag då och då nämnt altanbygge som ett typiskt hemmaprojekt där hustrur inte sällan driver frågan och till slut får mannen att ta tag i själva bygget. Häromdagen läste jag ett inlägg på ett byggforum där mannen ifråga inledde med: "Nu har frun bestämt sig för att trädäcket skall ha ett rutmönster vilket resulterar i att jag måste ha CC 60 i ett rutnät." I den mån du inte är bevandrad i att montera bärlinor och golvreglar under golv/altantrall kan jag berätta, att det innebär ett mycket omfattande arbete att regla upp för ett golv, som skall bestå av 60 cm trallbitar, placerade fem och fem i bredd, omväxlande 90 grader mot varandra.

Mannen ovan bad om råd om hur han skulle gå tillväga och jag dristade mig att bl.a. svara: "Mycket har jag gjort i mina da'r för att tillgodose hustruns önskningar när det gäller inredning och snickerier men hade hon lagt fram det här förslaget så hade jag sannolikt tittat fånigt på henne och sedan vänt på klacken". Ja, jag vet, det var inte så snällt sagt men någonstans går ju gränsen - eller? En annan svarade kort och gott: "Byt fru!" och det svaret var ju inte heller så konstruktivt även om svaret åtföljdes av en stor smiley.

Samtidigt kan jag i korthet konstatera, att med kvinnlig list och med tiden till hjälp kan Ann få mig att leverera det mesta. Men som sagt, någonstans går ju gränsen. Om du som "beställare" eller "utförare" vill dela med dig av dina omöjliga projekt, så tveka inte att använda kommentarsfältet nedan.

Nu har jag kvar en knapp veckas semester. Hoppas att du har ännu längre ledighet kvar eller snart skall påbörja din semester. För övrigt har lille Oliver, 4½ månad, fått prova på lite olika smakportioner. Mild havregröt, morotspuré och majspuré har stått på menyn. Han gillar rubbet ;)

Peter :P

P.S.
Om mannen och/eller hustrun i min beskrivning ovan av en händelse skulle läsa mitt inlägg och finna det tråkigt att jag på ett något sarkastiskt sätt refererar till deras interna altanprojekt, så är jag öppen för att ändra mitt inlägg. Okay?

22 kommentarer:

Kamomilla sa...

Terve Peter!
Vad duktiga ni varit!! Sängen är jättefin och praktisk! Och hon var duktig med målandet- det är svårt att få det snyggt. ( talar av erfarenhet...)

ja du, många önskningar har min gubbe också skakat på huvudet åt men snälla han har oftast ställt upp. Hans värsta mardröm är när jag får för mig att det ska flyttas möbler mellan övre- och nedrevåningen. Inte så lätt när man har en vinklad gammal trappa...

Jag blinkar med mina Bambiögon och efter ett tag brukar han sucka och säga jaaa jaa... vi gör väl så då! ;) Och helt tokiga saker har jag inte ännu kommit på. Bara sådär halvgalna.

Ha det gott och hälsa familjen! Tänk att lillisen är så stor redan!!

Kamomilla

Willewira sa...

Hej Peter!

Alltid lika roligt att läsa om dina projekt och Anns vägar till att få dig dit... :)

Här hemma är det nog lite upp och ner vad det gäller den saken... jag är den mest praktiske och den som i huvudet kan skapa bilden av hur något kommer bli. Det kan inte min man. "Har du en bild så jag kan se?" låter det då.
Och detta gör att högarna med planerade projekt växer och resultatet ligger på konstant lågt.... då jag pga värk inte kan göra så mycket jag vill.

Således är den enda "missbedömningen" jag gjorde i mitt val av man är att han inte är särskilt praktiskt lagd, kontorskille som han är.... men det uppvägs av andra kvaliteter som tur är.

Desto roligare är det då att läsa om projekt som faktiskt blir genomförda... och den senaste ni gjort - Elliots jättefina säng - kommer jag att kopiera med vissa modifikationer. Vi ska dela barnens rum och därmed utnyttja de längsgående kallförråden till att göra sängar, men med en extrasäng under istället för lådor.
Så jag tackar och bugar för den fina beskrivningen du bjudit på... nu slipper jag rita för en gång skull. Finns ju redan färdiga bilder att visa maken! :)

Om nu svanen blir stekt till slut så verkar Oliver inte vara den som bangar... :)

Ha det gott alla ni!
Soligt blåsiga hälsningar från en planerande Willewira

Love Your Homes sa...

Hej P,

lika underhållande läsning som vanligt du bjuder på, jag visualiserar samtidigt som jag läser och ler i gott samförstånd åt er båda.

Jag är ju kvinna trots allt och vet hur listiga vi kan vara, ändå är jag av ett praktiskt slag och bangar inte så länge ryggen håller.

Ska man ha hus får man gilla läget helt enkelt, vare sig man är man eller kvinna!

Är det någon som knorrar här hemma svarar jag - det gäller att vårda kapitalet. Brukar funka för det mesta.

Ha det gott därnere, Eliott har fått en strålande förvaring o säng.

Ia

Marie sa...

Den platsbyggda sängen ser kanonfin ut!

Skatan sa...

Ha-ha! Lurade far min för en tid sedan att snickra ihop en trappa till vår nya altan som gav honom migrän...

Med list kommer man långt!

//

Beställaren OCH utföraren

Skatan sa...

Jo, jag glömde säga! Kul med sänginlägget! Jag går nämligen och skissar på en liknande säng till vår gosse. Funderade så sent som i morse på sänglådorna. Era indelningar i fack löser en del av mina bryderier!!

Snacka om att bloggandet ger inspiration...

Kram!

Granne med Selma sa...

Hej Peter!
Long time ago...
Kikar in ibland, men skriver ALDRIG. Har liksom inte kunnat prioritera det på evigheter känns det som. Har i allafall gått ner lite i tjänst sedan en tid tillbaka, så krafterna återkommer förhoppningsvis :-)

Vilken fantastisk säng du byggt till Elliot. Ett bygge helt i min smak. Gillar känslan av att kunna dra för och känna sig trygg.

Hoppas ni har det bra! Sköt om er

P.S Kom att tänka på dig nu när min blogg krånglar. Hoppas erbjudandet står kvar som du en gång frikostigt gav : Hör av dig om du behöver hjälp. Tror jag behöver lite hjälp nu... D.S

Lilla Blanka sa...

Hej Peter! (och hej Ann, kollar även in på din blogg då och då)

Elliots säng ser fantastiskt fin ut!

Jag gillar dina inlägg, och jag är rätt säker på att Ann gör det också ;)

Kram
Mia

RANA sa...

*asg*

Du gör ingen besviken! Jag skulle gärna vilja smyga runt och lyssna på er, särskilt Ann. Jag har uppenbarligen massor att lära av henne!!!!!

Otroligt fint gör ni i alla fall; den saken är klar.

Och jag har just skrivit ett fantastiskt omoget inlägg. Jag lär väl tillstå att tankarna gick till dig med ett mycket brett flin. Snälla, kan du inte banna mig så där som bara du gör. Det är så roligt.

Kram till dig, Byggarkungen!

/Rana

Kullan Pullan sa...

Hej Peter!
Oj, vad flitiga ni har varit och vilken härlig sängplats. Liten eller stor spelar ingen roll, den sängen gillar alla.
Själv hade jag inte orkat måla insidan av lådorna men beundrar alla som orkar lägga ner den tiden för det blir ju snyggt.
Mina trädgårdsvisioner är inte små och för några år sen fick jag mannen att köpa en liten grävmaskin så arbetet skulle gå smidigare, det gjorde det också men de senare åren användes den dock bara till att vända komposterna och grönsakslandet, plantera nån buske och flytta en sten. Dyraste spaden i byn men gissa om han njöt när han fick sitta och dra i spakarna, a dream come true. Nu är den såld...
Kram Paula

RANA sa...

Min slutsats efter din monsteravhylning: man ska vara försiktig med vad man önskar. Tack för den totala mosningen.

Hehe, kram på dig!

RANA sa...

Jag ligger fortfarande framstupa och försöker plocka upp spillrorna av mitt forna jag. Jag minns den: TBM.

Time Before Mosning.

:-D

Jadå, jag bad om den. Och det VAR härligt.

Igen: :-D

livetpåfyran sa...

Herregud Peter va du är rolig!! Jag fnissar alltid när jag läser dina inlägg. Man blir på så gott humör.

Sängen är verkligen kanonfin, va duktiga ni är, den slukar ju massor av förvaring...

Må så gott i denna värmen vi har nu, kram Pia

Zäta sa...

Vad fint ni gör!

Sängen blir ju kanon!

/ Zäta (Hon med en man utan skurgummeknän...)

Karin Krut sa...

Hahahaha.. jaahharu hade jag föreslagit rutnätet hade jag nog fått bita i gräset också.. men vi är ju lite som barnen som måste testa gränserna, just nu har jag fått Lasse att sucka och knorra över ett skärmtak ;)

Sängen var verkligen kanonfin, jösses vad duktiga ni är!!
Ha en skön vecka
Kram Karin

EN INREDOHOLIC sa...

Men gud så himla snygg säng och förvaring!! Blev inspirerad till vår vindsvåning...

Får börja prata om svanar till maken då :)

Tjingeling!
Jannice

Monica sa...

Hej !!!!!
Åh,vilken fin säng !!!!!!
Underbart när skönhet och funktion sammanstrålar i harmoni.....!!
Alltid lika kul att läsa om dina projekt, tankar och funderingar........Storebror blir nog glad för sängen.....och lillebror för nya födan.....!!!!
Ha det så bra,
Monca i Rom

Lilla Blanka sa...

Peter, måste säga att dina presenter till Ann var såå bra, speciellt det där receptet på väggen, beautiful!!!

Kram
Mia

RANA sa...

*gluttar*

Anonym sa...

Hejsan!
Herregud vad du och din fru är duktiga. Otroligt fint ni har det hemma hos er. Ska göra om ett rum här hemma inom kort med råspont på väggarna:) Har några frågor kring detta som jag vore tacksam om du ville besvara. Har ni låtit sponten torka innomhus någon vecka innan ni satt upp den? Grundmålar ni innan ni sätter upp den? Vilken sida av sponten använder ni? framsidan är ju lite "ruffigare".

Tack för en fin blogg.

Peters Projekt sa...

Hejsan Anonym och tack för dina berömmande och uppmuntrande ord!

När det gäller råsponten så får du svaren på dina frågor här, rakt upp och ner.

Ja, vi låter råsponten ligga inne några dagar innan vi sätter upp den. Notera dock att resultatet varierar med årstiderna. Generellt är virket fuktigast under sommaren pga högre luftfuktighet. Detta ger då vidgade spalter under den torrare vintern.

Ibland grundmålar vi innan uppsättning men oftast grundmålar vi när råsponten redan sitter uppe.

Vi har rakt igenom satt upp råsponten med den hyvlade ytan inåt. Den råa ytan brukar vi dra av med sandpapper innan grundmålning och en gång till efter grundmålningen. Då slipper man riva sig på den mycket vassa yta som annars skulle bli resultatet när träfibrerna reser sig på en oslipad bräda. Vi pratar om rivjärn annars . . .

Lycka till där hemma!

Peter

Linda sa...

Hejsan!!!
Jag lånade din bild på sängen till min blogg men talade givetvis om vart jag hittade den....så fler kan hitta till din fina blogg...
Den underbara sängen skall vi göra på vår ovanvåning som håller på att inredas nu....
Tack för all inspiration...
(titta gärna in på Norregård1860)