20 november 2009

Reglar + pärlspont = TV-skåp

Willevira gissade rätt på min "bildgåta" i förra inlägget. Träskelettet av 45x45 mm reglar blev så småningom ett TV-skåp. Vi behövde bara komplettera med lite material först ;) Reglarna kläddes med pärlspont, fönstren anpassades och monterades, små luckor tillverkades och monterades, golvlist frästes, överkanten smyckades med svanhalslist och sedan var det bara målningen kvar. Vitt visste vi ju från början att det skulle bli - valet stod därefter som vanligt mellan kalkvitt och råvitt. Det blev den förstnämnda tonen för att passa de gamla fönstren, som vi i stort låtit vara som de var när vi fann dem i vårt uteförråd.


TV-skåpet är platsbyggt och fast monterat i golv och väggar. Innan vi kvistlackade och målade hela härligheten var jag tvungen att hyvla till fönstren för att anpassa dem till måtten på skåpet. Luckorna nedtill har tillverkats av planhyvlat virke och pärlspont, som limmats och skruvats samman och sedan försetts med gångjärn. Notera att skåpet har en lite udda/skev utformning för att vi skall få rätt tittvinkel mot TV'n.

Längst ned monterades en golvlist som frästes ur samma typ av virke som användes till luckorna. Upptill monterades en s.k. svanhalslist, som kom att bli en jättestilig krönlist. Från början var vi inne på att montera en hålkälslist längst upp men svanhalsen passade mycket bättre.

Bakom luckorna döljer sig nu musikanläggning, TV, DVD, parabolbox och Playstation samt en massa kablar. I botten har vi placerat en baslåda, vars ljud förstärks i hela skåpskonstruktionen. Längst upp har vi placerat den "toppmatade" musikanläggningen på en vinklad hylla. Därunder står TV'n och under den de tre ovannämnda apparaterna. Längst ned har vi placerat CD- och DVD-fodral. Kvar att göra är ett par lådor som skall härbärgera fodralen.


Som synes har vi ännu inte valt vilken typ av beslag vi skall ha. Småluckorna förses möjligen med gamla elisolatorer i porslin. När det gäller fönstren vet vi inte om vi skall behålla de befintliga beslagen eller byta till mer gammaldags varianter. Vi får se . . .

Ann lär visa skåpet i mer piffade bilder så jag nöjer mig så här. När sladdarna i skåpet dolts på ett smakligt sätt, öppnar jag fönstren och visar skåpet invändigt. Den här gången blir det inget kring våra snedtakslösningar - jag ber att få återkomma.

Om en dryg månad är det jul . . . härligt!

Peter :P

8 kommentarer:

Emmas utsikt sa...

Snyggt! Och så bra med återanvändning av gamla fönster. Me like!

Emma

Lo sa...

Snyggt! Bra idé! Gillar!

:o)
Lo

Kamomilla sa...

Terve Peter!
Återanvändning och fina ideer! snyggt jobbat!

Willewira sa...

Tänk att jag gissade rätt!! Men det är väl för att ett TV-skåp är precis vad jag själv skulle vilja göra.

Tills det blir gjort så får vi nöja oss med att gömma stereo, dvd, video etc i två gamla sideboards och fixa så att TV:n kommer upp på vägen.
Bara jag slipper den moderna TV-bänken är jag nöjd. Så länge...

Det blev såååå snyggt, kan jag tillägga. Ni kan vara riktigt nöjda!!!

Ha nu en fortsatt skön helg med familjen!!
Willewira

Jes/Vita villa vila sa...

Heeej Peter!
Jaha. Så har du gjort det igen. Byggt något vansinningt snyggt av i stort sett ingenting :). Du kan du! Urfint TV-skåp. Unikt & otroligt charmigt!

Tack för att du bjuder generöst på dina idéer!

Kram Jes

Love Your Homes sa...

Hej P,

flitens lampa lyser hos er också ser jag.

Skulle rent av behöva åstadkomma lite dörrar själv här, stommen är färdig sedan FLERA år, sen tog det stopp.
Sedan har åtskilliga avhandlingar avlöpt om form o utförande, så mycket tack för inspirationen!

Ha en skön adventsmånad allesamman,
Ia

The Secret Garden sa...

Halloj!
Har precis hittat din flina blogg och säger hej!

Ha en fin kväll!

Karin Krut sa...

Hmmm.. en man som tycker att det är härligt med jul?.. synnerligen ovanligt ;) Skåpet blev verkligen vackert och fint, så skönt att kunna gömma alla fula tekniska apparater.. när kommer den snygga designen som inte kostar skjortan att dyka upp bland alla dessa, konstigt nog, nödvändiga apparater? ;)
Hoppas att ni får en skön första advent!
Kram Karin